Erdélyi vendégek (képgalériával)2017. május 12. (péntek) 19:00 - Városnews/5668_0_300.jpgErdélyi diákok vendégeskednek a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban. Az egyhetes program központi témája a turizmus, ezért a határon túlról érkezett csoport tagjai nem csupán Ózd városával ismerkednek, hanem a térségben is sokat kirándulnak. A pedagógusok szerint az itt szerzett élményeknek köszönhetően a fiatalok nyitottabbá válnak a világra.

Az ózdi és a nagyenyedi oktatási intézmény már három éve ápol egymással baráti kapcsolatot, tanévenként kölcsönösen meglátogatják egymást. Ezúttal Erdélyből érkezett egy népes csoport, hogy megismerkedjen a SZIKSZI-vel, a városban és a térségben található turisztikai látványosságokkal. A vendég pedagógusok szerint az egyhetes programnak számtalan haszna van.

„A legnagyobb haszna az, hogy a gyerekek olyan helyekre is eljutnak, ahová magánúton esetleg nem jutnának el. A másik pedig az, hogy kapcsolatot teremtenek más város diákjaival, de úgy is mondhatnám, hogy az erdélyi magyar, az anyaországi magyarral” - nyilatkozta Józsa Gabriella, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium pedagógusa.

Az erdélyi vendégeket dr. Benkőné Fehér Éva vezette körbe az iskola épületében. Az igazgatónő beszélt az intézmény múltjáról és jelenéről, bemutatta a mindennapokban használt szaktantermeket, a nagyenyedi pedagógusokkal pedig szakmai kérdésekről is szó esett.

„Ilyenkor a gyerekek a különböző szituációkban is megmérettetnek: a viselkedéstől kezdve a begyűjtött kulturális kincsekig. Mi pedagógusok pedig folyamatosan konzultálunk egymással, de a gyerekek között is kialakulnak tartós baráti kapcsolatok. Ezen felül sportolásra és szórakozásra is szakítunk időt, na meg persze egy kicsit művelődni” - mondta dr. Benkőné Fehér Éva, a SZIKSZI igazgatója.

Az erdélyi diákok között volt, aki már visszatérő vendégnek számít a SZIKSZI-ben, de sokan először járnak városunkban. Ahogy mondják: rengeteg élményben van részük, lelkileg feltöltődve utaznak majd haza.

„Nagyon jól érezzük magunkat, nagyon sok kalandban volt részünk. Nagyon szeretünk itt lenni, nagyon szeretjük ezt a környéket. Sok szép táj van erre, bízunk benne, hogy lesz lehetőségünk jövőre is visszatérni ide” - fogalmazott Király Zsanett, a Bethlen Gábor Kollégium tanulója.

A SZIKSZI diákjai a vendégek szórakoztatásáról is igyekeznek megfelelően gondoskodni. Az iskola udvarán többek között magyaros táncházat is szerveztek, amelynek nem csupán diáktársaikat, hanem a nagyenyedi pedagógusokat is bevonták.


668_0_t 668_1_t 668_2_t 668_3_t
668_4_t 668_5_t 668_6_t 668_7_t
668_8_t 668_9_t 668_10_t 668_11_t
Vissza