A léted a béred (képgalériával)2017. május 10. (szerda) 19:00 - Politikanews/5658_0_300.jpgLakossági fórumot tartottak tegnap délután az Olvasóban. A beszélgetéssel Vámos Csaba, a Magyar Munkavállalókért Mozgalom elnöke, és Farkas Péter Barnabás, alpolgármester azokra a hiányosságokra szerette volna felhívni a figyelmet, ami jelenleg Európának ezt a térségét jellemzi. A rendezvény fő témája a lét és a bér kérdése volt.

A „Léted a béred" címmel fórumra várták tegnap délután az Olvasóba azokat, akiket foglalkoztat a létkérdés és az európai bérek alakulása, valamint az, hogy milyen lehetőségei vannak a munkavállalóknak az elhelyezkedésre ma hazánkban. A mozgalom legfőbb célja, hogy visszaadják a dolgozók hitét és önbecsülését. A Jobbik azt szeretné a Magyar Munkavállalókért Mozgalommal együtt, hogy a magyarországi, illetve a közép-kelet európai országokban hasonló, nyugati színvonalú bér jöjjön létre.

„Az a tény, hogy a bérek messze elmaradnak a nyugati színvonaltól, tettre késztette a Jobbikot is, amely 2017. március közepén egy kezdeményezést indított útjára, amely polgári összefogás révén hét országgal indítványozta az Európai Bizottság felé, hogy az unió alapító okmányaiba is bekerüljön a bér kérdése és a bérfelzárkóztatás. Ez egy olyan közös ügy, amely az egész Európai Unióra kifejti hatását mind gazdaságilag, mind társadalmilag” - mondta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A fórum során kiderült, hogy az alacsony jövedelem kihatással van az elvándorlásra, hiszen a megélhetés miatt a munkaképes fiatalok a nyugati országokban keresnek boldogulást. Ez külföldön azt eredményezi, hogy az olcsó munkaerő beszivárgása negatív gazdasági hatást okoz. Cél az is, hogy ha ez a polgári kezdeményezés eljut az Európai Bizottság felé, akkor ezt követően a bérek megemelkedhessenek a nyugati színvonalra, és akkor az elvándorlás is abbamaradhat.

„Azért vállaltuk ezt az országjárást, hogy mindinkább népszerűsítsük ezt a kezdeményezést, amelyhez mint érdekvédelem elsőként csatlakoztunk, illetve felhívjuk a magyar munkavállalóknak a figyelmét arra, hogy valójában mennyire fontos ma egy megbízható egzisztenciát nyújtó jövedelem. Mindenki előtt elfogadható és egyértelmű, mind a mindennapi életért, a gyermekei jövőjét vagy éppen a társadalmi helyzetét határozza meg az embereknek. Mindenképp kijelenthető, hogy valójában a bérünk a létünk” - fogalmazott Vámos Csaba, a Magyar Munkavállalókért Mozgalom alapító elnöke.

A programon elhangzott az is, hogy a létkérdés nem pártpolitikai kérdés. Pártszimpátiától függetlenül minden munkavállalónak azonos az érdeke azzal kapcsolatban, hogy tisztességes munkát végezhessen, megfelelő körülmények között, megfelelő bérezéssel. A fórumon arra is volt lehetőség, hogy a jelenlévők feltegyék kérdéseiket a politikusoknak.


658_0_t 658_1_t 658_2_t 658_3_t
658_4_t 658_5_t
Vissza