Elfeledett múlt (képgalériával)2017. május 7. (vasárnap) 06:24 - Kultúranews/5639_0_300.jpgKönyvbemutatóra invitálta látogatóit az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark. A frissen indított történelmi klub előadássorozat első meghívott vendége Tóth Sándor volt, aki könyvet írt a mongol inváziókról. A történész ezen belül is főként az 1285. évi győztes honvédelem részleteit tárta az olvasók elé. Városunk a harmadik olyan helyszín volt, ahol a szakember bemutatta új művét.

Tóth Sándor rövid időn belül már másodszor volt az Ózdi Muzeális Gyűjtemény vendége. Március közepén nemzeti ünnepünk kapcsán tartott előadást a közművelődési intézményben, legutóbb pedig a közelmúltban megjelent könyvével érkezett, hogy bemutassa azt az ózdi közönségnek. „Az Arany Horda alkonya” című mű hiánypótló kiadvány, hiszen történelmünk kevésbé ismert fejezetét dolgozza fel.

„Az 1285-ös győztes honvédelmünk háborúinak történetét mutatom be. Ezt nem tanítják a magyaroknak, pedig itt háborút nyertünk, nem csatát. Elhárítottuk a mongol inváziót, és megmentettük vele gyakorlatilag a nemzetünket. Hiszen ha akkor nem jól működik a honvédelem, akkor valószínűleg az 1241-es tragédia megismétlődött volna, és talán a történelem színpadáról Magyarország is kitörlődött volna” - fogalmazott Tóth Sándor, történész.

Tóth Sándor a magyarok győztes csatáiról ír egy sorozatot. Elsőként a pozsonyi csatát dolgozta fel, ennek folytatása volt a cserhalmi ütközet, a mongol inváziók története pedig a harmadik a sorban. A történész utalt arra, hogy az iskolai oktatásban ezeket a történelmi eseményeket alig említik, és ez a vesztes nemzet képzetét erősíti generációról generációra a magyarokban. Mivel hazai forrásanyag kevés van, ezért a szerző keleti művek után nézett, mongol és orosz írásokból válogatott, azok történelmi hitelességét vizsgálta. A szakember elmondta, hogy az ulánbátori egyetemen oktatják a magyarjárást, vagyis azt az ellentámadást, amelynek során a magyarok a Krímig üldözték a mongolokat, és gyakorlatilag ezzel vette kezdetét az Arany Horda felbomlása is. Tóth Sándor vetített képek segítségével szemléltette az elhangzottakat. Felkészültsége, szaktudása miatt hívták őt vissza újra Ózdra előadást tartani, egy új kezdeményezés keretében.

„Volt nálunk március 15-e kapcsán egy hadtörténeti előadás, ami nagy sikerrel zárult, és már akkor megbeszéltük, hogy mivel nemsokára megjelenik a könyve, újra meghívjuk. Ettől az ötlettől vezérelve elindítunk egy klubot, ami havi rendszerességgel fog megrendezésre kerülni, ez most az első alkalom, a címe pedig Múltidéző történelmi klub lesz” - mondta Oláh Zsolt, megbízott intézményvezető.

A 180 oldalas kiadvány 400 példányban jelent meg. A könyv illusztrációja a szerző privát fegyvergyűjteményének képanyaga. Tóth Sándor már a következő művére készül, az európai hadtörténet egyik legnagyobb ütközetéről a catalaunumi csatáról szeretne könyvet írni, keleti szemmel láttatva az eseményeket.


639_0_t 639_1_t 639_2_t 639_3_t
639_4_t
Vissza