Népi kézművesség (képgalériával)2017. május 3. (szerda) 19:01 - Kultúranews/5623_0_300.jpgProjektzárón összegezték a barkó hagyományaink megújítására irányuló gyakorlati program eredményeit. A Hagyományok Házának mesterei 3 évvel ezelőtt figyeltek fel a királdi Művésztanyán folyó munkára, felkarolták a kis csapat hagyományápoló törekvéseit, és közösen álmodták meg a folytatást. Együttműködésük állomásairól és sikereiről számoltak be a záróprogramon.

A Barkó projekt a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégián belül, a népi kézművesség megőrzésére és megújítására irányuló program. A Művésztanya pályázatához a Hagyományok Háza nyújtott tartalmi alapot, így a gyümölcsöző együttműködésüknek köszönhetően ma már tárgyi és szakmai eredményeket is fel tudnak mutatni. Ezek bemutatásáról, illetve az eddig végzett munka összegzéséről szólt a Városi Könyvtárban megtartott projektzáró rendezvény. Kocsik Bertalan az Észak-borsodi Leader Unió Egyesület alelnökének köszöntő szavai után a Művésztanya vezetője prezentáció segítségével és barkó szemmel láttatta az érdeklődőkkel az eddig végzett munka eredményeit.

„Amiért most itt vagyunk, az a záróprojektje egy újabb tervezési időszaknak, melyben az Élő Hagyomány Alapítvány támogatásával sikerült új portékákat kifejlesztenünk. A Művésztanyát egyébként 2012 novemberében nyitottuk meg Királdon és 2014 februárjában indult el egy olyan képzés, amelynek keretében szövést, hímzést, viseletvarrást és bútorfestést kezdtünk el tanulni, mindemellett pedig pedagógusok népi játszóház vezetői képzést végeztek el szerte a térségben” - mondta Pálmai Ilka, a Művésztanya vezetője.

A Hagyományok Házának mesterei nemcsak tanították a Művésztanya résztvevőt, hanem közös gyűjtőmunkát is végeztek. Tájházakat, idős embereket kerestek fel, motívumok után kutattak, és így alakult ki az a barkó stílus, amely mára a Művésztanya sajátosságává vált.

„A célunk az volt - és ez kulturális gazdaságfejlesztésnek is hívják – hogy próbáljunk meg olyan tárgyakat készíteni, amik maiak, modernek, eladhatóak. Ha ezekből csinálunk egy olyan termék típust, ami őrzi magán a barkó műhely sajátosságait, akkor ez egy olyan termékcsoport lehet, amelyre kereslet mutatkozhat. Persze ezt elég nehéz elérni, de ma már vannak szép termékeink” - fogalmazott Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza szakmai vezetője.

A rendezvényen jelen voltak a projekt keretén belüli mesterségeket oktató neves szakemberek is, akik saját területüket, illetve azon belül is a közösen elért eredményeket mutatták be a hallgatóságnak. Az érdeklődők megtekinthették azokat a zsűrizett, illetve pályázatokon díjazásban részesített portékákat, amelyek a Művésztanya műhelyében készültek és elhozták legújabb tervezéseiket is az alkalmi kiállításra.


623_0_t 623_1_t 623_2_t 623_3_t
623_4_t 623_5_t 623_6_t 623_7_t
623_8_t 623_9_t 623_10_t 623_11_t
Vissza