Nemzeti konzultáció (képgalériával)2017. május 2. (kedd) 19:00 - Politikanews/5619_0_300.jpgA migránspolitikáról, a felsőoktatást érintő törvényi változásokról és a civil szervezetek működéséről is beszélt legutóbbi sajtótájékoztatóján Riz Gábor. Városunk országgyűlési képviselője szerint létkérdés, hogy ezen ügyekben milyen intézkedések történnek a jövőben, ezért fontos, hogy az „Állítsuk meg Brüsszelt!” című Nemzeti konzultáció keretében kiküldött kérdőíveket minél többen töltsék ki és küldjék vissza.

Az elmúlt időszakban kedvezőtlen irányba fordult a brüsszeli politika. A döntéshozók egyre több olyan témában szólnak bele a nemzetállamok ügyeibe, amelyek az emberek mindennapi sorsát, anyagi- és létbiztonságát veszélyezteti - ezen felütéssel indította el sajtótájékoztatóját városunk országgyűlési képviselője. Riz Gábor szerint ezen kérdéskörbe tartozik többek között a migránspolitika is. A migráció folyamatát azonban nem közvetlenül az Európai Unióból „szabályozzák,” hanem azon kívüli szereplőkkel is, akiknek a saját üzleti érdekein túl az is érdeke, hogy számára olyan kedves „nyitott társadalom” modell megvalósuljon. Más szereplőknek pedig az a fontos, hogy minél több olyan ember kerüljön be az európai tagállamokba, akik a hiányzó európai munkaerőt betöltik.

„Brüsszel azt veszélyezteti ma, hogy döntéseivel a rezsicsökkentés terén az eddig elért eredmények veszélybe kerülhetnek. Abba is bele kíván szólni, hogy az adópolitikánkat változtassuk meg, amelynek mentén magyar családok százai, ezrei jutottak olyan adókedvezményhez, amelynek révén ma otthonok százai, ezrei épülnek és jelentenek a családok számára biztonságot. Mi úgy véljük, hogy az adópolitikának, csakúgy mint a migráns kérdésnek és a rezsicsökkentésnek is nemzeti hatáskörben kell maradni, hogy az emberek számára biztos jövőt tudjunk teremteni” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A sajtótájékoztatón a magyar felsőoktatást érintő változásokról is szó esett. Riz Gábor a téma kapcsán hangsúlyozta: a 28 Magyarországon működő külföldi egyetem közül 27 szabálytalanul működött az elmúlt időszakban. Ezek többsége már jelezte, hogy pótolja a számára előírt hiányosságokat, a CEU volt az egyetlen, amelyik utcára vitte az embereket. Azonban ezt az intézményt sem akarja senki bezárni, csupán azt várják el tőle, hogy tartsa be azokat a jogszabályi kereteket, amelyeket az összes magyar felsőoktatási intézménytől is elvárnak.

„A Jobbik igyekszik összemosni a határon túli egyetemek sorsát a CEU-val, és emiatt nem is szavazott erről a jogszabályról, a felsőoktatási törvényről. Hibát követnek el, mert a határon túl bejegyzett magyar egyetemek mind jogszerűen működnek, hiszen az adott állam jogszabályainak megfelelően teszik a dolgukat és nincs közük, ahhoz a jogi csűrcsavarhoz, ami a CEU és a magyar állam között felmerült az elmúlt időszakban” - tette hozzá Riz Gábor.

A sajtótájékoztató záró harmadában a civil szervezetek működéséről beszélt Riz Gábor. A civil törvény módosítása nem megbélyegzés, a tisztánlátás, az átlátható működés elengedhetetlen feltétele. A bejegyzett egyesületek közül ugyanis többen politikai tevékenységet folytatnak a külföldi adományokból és nem a helyi emberek mindennapjának komfortosabbá tételére fordítják bevételeiket.


619_0_t 619_1_t 619_2_t
Vissza