Pénzbírság kontra közmunka2012. szeptember 4. (kedd) 17:08 - Törvénynews/559_0_300.jpgMég nem kérték Ózdon a pénzbírság kiváltását közmunkával, pedig törvény ad erre lehetőséget április közepétől. A szabálysértési hatóságok, például a rendőrség, vagy a közterület-felügyelet helyszíni bírságait lehet ily módon ledolgozni. Minden így eltöltött hat óra ötezer forinttal csökkenthet a bírság összegén. Az országos adatok eltérnek a helyi tapasztalatoktól, egyre többen váltják ki a szabálysértési bírságot közmunkával.

A gyorshajtás, az elsőbbségadás elmulasztása, az ittas vezetés - néhány gyakori szabálysértés, amiért helyszíni bírságot szabhatnak ki a hatóságok, de ide tartozik a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkoló jogtalan használata, vagy a járdán parkolás is. Néhány hónapja lehetőséget biztosított a törvénykezés a pénzbírság kiváltására közmunkával. A közlekedés szabályait azonban nemcsak az autósok sérthetik meg, ugyanúgy vonatkoznak a gyalogosan-, vagy a kerékpárral közlekedőkre is.

Az áprilisi törvénymódosítás óta Ózdon még senki nem élt ezzel a lehetőséggel. A közmunka vállalását már a szabálysértési hatóságoknak is jelezhetik a pénzbírság kiszabásakor. Ebben az esetben az illetékes munkaügyi központ jelölheti ki a közérdekű munka jellegét és helyszínét. Minden ledolgozott hat óra után ötezer forinttal csökkenthető a bírság összege.

Vissza