Festett tojások (képgalériával)2017. április 13. (csütörtök) 19:00 - Városnews/5562_0_300.jpgHúsvéti gyermekprogramot tartottak ma délelőtt az Ózdi Muzeális Gyűjtemény egyik kiállítótermében. Az érdeklődő fiatalok a tojásfestés különböző módszereivel ismerkedhettek meg. A foglalkozást szakavatott múzeumpedagógus irányította, aki az ünnephez fűződő népszokásokról is beszélt a gyerekeknek.

Három asztal mellé ülhettek le a múzeumi kiállítótérben azok a fiatalok, akik a húsvéti kézműves foglalkozást választották csütörtök délelőtti programjukként. Az érdeklődőket Pázmándiné Csák Rita múzeumpedagógus köszöntötte, és Ő nyújtott segítséget a gyerekeknek a különböző tojásfestési módszerekkel kapcsolatban is. Az egyik állomáson temperával lehetett színezni a tojásokat, a másiknál természetes anyagok felhasználásával varázsolhattak rájuk mintákat, a harmadiknál pedig felfújt és papírral bevont léggömböket lehetett díszíteni. A programon részt vevő lányok elmondása szerint Húsvét közeledtével otthonaikban is sok a tennivaló.

„Húsvétkor mindig szépen feldíszítjük a lakást, várjuk a locsolókat. Mi csak ritkán festünk otthon tojást, inkább megvesszük azokat a boltban” - mondta Oláh Dalma.

„Mi csokitojást is veszünk a boltban, de otthon is szoktunk festeni néhányat” - nyilatkozta Oláh Dorina.

A múzeumi programon fiúk is részt vettek. Őket leginkább a léggömb díszítése kötötte le. A lányokhoz hasonlóan, a fiúk is készülnek a Húsvétra.

„Kitakarítjuk a házat, utána szépen feldíszítjük. Hétfőn pedig elmegyünk locsolkodni” - fogalmazott Pápai Dániel.

A locsolkodásért pedig jár a jutalom. A fiúk húsvéti tarisznyájába a tojások mellett más is szokott kerülni.

„Én leginkább csokitojást szoktam kapni, de néha e mellé még pénzt is kapok” - mondta Molnár Roland.

Az Ózdi Muzeális Gyűjtemény dolgozói a gyerekek mellett a város felnőtt lakosságára is gondoltak Húsvét alkalmával. A délelőtti kézművesfoglalkozás után a délutáni órákban egy prezentációval kiegészített előadást tartottak meg a helyi szakemberek.


562_0_t 562_1_t 562_2_t 562_3_t
562_4_t 562_5_t 562_6_t 562_7_t
562_8_t 562_9_t 562_10_t 562_11_t
562_12_t
Vissza