Megunt nyuszik2017. április 13. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/5561_0_300.jpgSokan vásárolnak felelőtlenül élő állatokat húsvétkor gyermekeik számára. Az ünnep elmúltával az ajándékba adott nyuszi legtöbbször teher marad, amitől szabadulni szeretne a család. Nem árt komolyan megfontolni, hogy kitegyük-e magunkat és a tapsifülest ilyen procedúrának. A felelős állattartó a kis jószág további sorsára is gondol, amikor megvásárolja.

Ki tudna ellenállni a zöld fűben, virágok közt ugráló nyuszinak?!Az ünnepek alatt az ajándékba kapott élő állatkák kezdetben mosolyt varázsolnak a családtagok arcára, de az idill hamar elmúlik. Panellakásban gondot okozhat a kis jószág táplálása, a hulló szőrzet, a rendszeresen keletkező ürülék és az ezzel járó szagok. Gacsály László 14 éve foglalkozik nyúltenyésztéssel. Új-zélandi fehér nyulaival magyar bajnoki cím tulajdonosa. Szakértő tanácsait nem árt megfontolni azoknak, akik húsvétra kisnyuszit szeretnének vásárolni.

„Biztosítsuk nekik a megfelelő körülményeket. Aki panelházban próbál jószágot tartani, az tegye olyan helyre a ketrecet, ahol megoldott annak szellőztetése. A nyúl nem tud önmagáról gondoskodni, nekünk kell ez megtenni, ugyanúgy, mint egy anyának a kisgyerekéről. Tisztán kell tartani, rendszeresen takarítani, vannak vízben oldódó vitaminok, ezeket itatáskor érdemes nekik adni” - mondta Gacsály László, nyúltenyésztő.

Sajnos gyakori eset, hogy húsvét után a megunt nyusziktól szélsőségesen extrém módon próbálnak megszabadulni. Ha az etetéshez szokott háziállatot az utcára  dobják, azzal a sorsa megpecsételődik, ugyanakkor törvény mondja ki, hogy ez Magyarországon bűncselekménynek számít.

Egy nyuszi nagyon aranyos ajándék lehet húsvét alkalmából, de a szülőknek nem árt átgondolni mielőtt ilyennel lepik meg gyermekeiket. Ők hamar ráunnak a kisnyuszira és feleslegessé válik. Az állattartás bizony felelősséggel jár. Sokkal célszerűbb nyuszisimogatóba vinni gyermekünket, vagy pár napra bérelni nekik egy nyulat, amit később visszavihetünk a tenyésztőnek. Az élő állat helyett van más alternatíva: csoki vagy plüss nyuszi ajándékozása, sőt saját kezűleg is készíthetünk kedves meglepetéseket…

Vissza