Iskolai egészségfejlesztés (képgalériával)2017. április 11. (kedd) 19:00 - Egészségnews/5552_0_300.jpgPrevenciós előadásokat hallgathattak a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai. Az ózdi kórház Egészségfejlesztési Irodájának munkatársai egészségfejlesztési programsorozatuk keretében több oktatási intézménybe látogatnak el, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a droghasználat veszélyeire és a szűrővizsgálatok fontosságára.

Mintegy ötven diák vett rész a SZIKSZI-ben zajló iskolai egészségfejlesztési programon. Faragó Tamás mentőtiszt előadása, a korosztályt leginkább fenyegető problémáról a legális és illegális élvezeti szerek veszélyeiről szólt prezentációs formában. Először tavaly az egészségnap keretében hangzott el ez az ismertető, és a jó fogadtatás miatt a szervezők tovább gondolták annak lehetőségét, hogy minél több fiatalhoz juttassák el ezeket a hasznos, megelőző célzatú információkat.

„Ők az a korosztály, akik leginkább érintettek a kábítószer kérdésben. Gyakorlati tapasztalat az, hogy mire a tizennyolcadik évét betölti egy mai magyar fiatal, nyolcvan százalékuk már kipróbál valamilyen tudatmódosító szert. Ez egy égető probléma, és foglalkozni kell vele” - mondta Faragó Tamás, mentőtiszt.

A szakember elmondta, hogy az ózdi fiatalok is egyre gyakrabban nyúlnak az ilyen szerekhez. Gyakorlatilag nincs is olyan nap, hogy ne kellene a mentőszolgálat keretein belül ilyen esethez kivonulniuk. Az iskola vezetősége is felismerte, mennyire fontos az, hogy a diákok felkészülten nézzenek szembe az őket fenyegető veszélyekkel.

„Rendkívül nagy hatása van ezeknek az előadásoknak, hiszen köztudomású, hogy az internetről és egyéb forrásokból nagyon sok félreérthető, illetve káros információval szembesülnek nap mint nap a tanulóink, és fontosnak tartjuk, hogy az ő tapasztalatlanságuk miatt ezeket az ismereteket helyre tegyük, ez pedig leginkább külső előadók segítségével tudjuk megoldani” - nyilatkozta Jene Andrásné, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatóhelyettese.

A második előadás témája az önvizsgálatok fontosságáról, valamint a fogamzásgátlás és a méhnyakrák szűrés szükségességéről szólt. Mindezekről Nagy-Kismarciné Gulyás Margit, az ózdi kórház Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályának főnővére beszélt a fiataloknak.

„A legtöbb rosszindulatú daganatos megbetegedés a korai stádiumban nem jelez tüneteket, éppen ezért is nagyon fontos a fiatalokkal megtanítani a helyes önvizsgálatot, mert sok esetben így derül rá fény” - fogalmazott Nagy-Kismarciné Gulyás Margit, a Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály főnővére.

A szülésznő statisztikai adatokkal is alátámasztotta előadását. Elmondta, hogy minden 100 szülésre 40 abortusz jut, és minden második terhességmegszakítás 19 éven aluli lányok körében történik. A témával foglalkozó előadások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a fiatalok felelősségteljesebben tudjanak dönteni.


552_0_t 552_1_t 552_2_t 552_3_t
552_4_t 552_5_t 552_6_t 552_7_tVissza