Bicikli szezon2017. április 6. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/5538_0_300.jpgTavasszal a kerékpárosok is egyre több ellenőrzésre számíthatnak az utakon. A kerékpáros szezon kezdete fokozott óvatosságra inti a közúti forgalom résztvevőit, hiszen minél több bicikli van használatban, annál nagyobb az esély arra, hogy megszaporodhatnak az ilyen jellegű balesetek. Némi odafigyeléssel elkerülhetőek a veszélyes helyzetek.

A jó idő beköszöntével egyre többen veszik elő a garázsok és pincék mélyéről kerékpárjukat. A két keréken való közlekedést sokan választják sportolás, iskolába és munkába járás céljából, vagy csak azért, hogy gyorsabban, várakozás nélkül jussanak el a városon belül egyik pontból a másikba. Nem árt viszont előzetesen felmérni a bicikli állapotát, és felszerelni azokkal a szükséges tartozékokkal, amelyek megléte elengedhetetlenül szükséges a biztonságos közlekedéshez. Erre inti a bringázókat az Ózdi Kerékpáros Egyesület elnöke is.

„A fékek alapvetően meghatározó részei a kerékpárnak, és hát mégiscsak az ember biztonságáról van szó. Ezt mindenféleképpen nézzék át a bringa tulajdonosok, mielőtt az első útjukat megteszik. A gumiabroncsok állapota is nagyon fontos, hiszen a tél folyamán a gumik leengednek, elöregednek, ezeket is javaslom alapos átvizsgálásra, illetve ha szükséges akkor cserére” - mondta Frölich Tamás, az Ózdi Kerékpáros Egyesület elnöke.

Ezeken kívül oda kell figyelni a láthatóságot biztosító eszközök meglétére is. A kerékpárosok óvatlanságból, sietségből, illetve a KRESZ-szabályok figyelmen kívül hagyása miatt válnak a legtöbb esetben közlekedési balesetek okozójává, vagy éppen áldozatává. A két keréken közlekedők felelősségéről is szó esett a múlt héten megrendezett baleset-megelőzési fórumon.

„Mi már meg is kezdtük a kerékpárosoknak az ellenőrzését, és gyakorlatilag is felkészültünk rá, hogy megnövekedett a kerékpáros forgalom. Szeretnénk, ha ők is mint okozók, kevésbé kerülnének a rendőrség látókörébe. Állampolgárbarát módon elsősorban figyelemfelhívással élünk, ha olyan kerékpárossal találkozunk, aki nem megfelelően biztosította a kerékpárját, és ebben az esetben mi megpróbálunk csak figyelmeztetni, illetve figyelemfelhívással élni” - nyilatkozta dr. Varga László, városi rendőrkapitány.

Nem csak a közlekedési balesetek elkerülése miatt szükséges a fokozott óvatosság, hanem a kerékpártolvajok elleni védekezés miatt is. Fontos a bicikli tárolási helyének és lezáróeszközének helyes megválasztása, és az is, hogy lelakatoláskor ne hagyjunk rajta értékeket. A kellő biztonsági intézkedések megtétele után nyugodtabban lehet élvezni a kerékpározás nyújtotta örömöket. Akár már most hétvégén is, ugyanis az Ózdi Kerékpáros Egyesület vasárnap tartja hagyományos tavaszköszöntő túráját a Hangonyi tóhoz, amelyre minél több kerekezőt várnak.

Vissza