Tavaszi átvizsgálás (képgalériával)2017. április 6. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/5537_0_300.jpgA jó idő beköszöntével egyre többen cserélik le a téli gumikat kocsijukon, bár vannak olyanok is, akik a következő két hétben tervezik ezt. Nagyon fontos, hogy az évszaknak megfelelő kerekekkel szereljük fel az autót, hiszen nyáron a téli abroncs lényegesen gyorsabban kopik. Emellett az autók alapos tél végi átvizsgálását is érdemes elvégeztetni.

A hétvégén szokatlanul meleg volt, ma viszont esős, hűvös időre ébredhettünk. A hőmérséklet viszont indokolja, hogy lecseréltessük autónkon a kerekeket téliről, nyárira. Városunkban egyre többen keresik fel az autószerelő műhelyeket. A váltást kétféleképpen végeztethetjük el: vagy a már meglevő garnitúrát tesszük vissza, vagy új szettet vásárolunk.

„A jó idő beálltával folyamatosan jelentkeznek nálunk ügyfeleink ilyen igényekkel, van aki új gumit tetet, attól függően, hogy milyen állapotú a gumija, akinek még jó állapotú, annak még a régi gumit tesszük fel. Ha ugyanazt a felnit használják télen és nyáron is, akkor a gumi nagyobb igénybevételnek van kitéve, hogy folyamatosan cserélgetjük. Igazából egészségesebb az, ha a nyári és a téli gumit is külön felnire tesszük” - mondta Tengely Gyuláné, az Autópenta-Szervíz Kft. ügyvezetője.

A szakemberek szerint az abroncsok cseréje mellett tavasszal érdemes egy alaposabb átvizsgálást is beütemezni, amivel felmérhető, hogy milyen problémát okozott a téli időjárás a kocsikban. A kátyús utak nagy károkért lehetnek felelősek, ezért nem árt ellenőriztetni a futómű beállítást is, de érdemes megnézetni a motorolajszintet, és az olaj állapotát is, valamint ablakmosó folyadékot is érdemes tölteni. Van, aki más jellegű problémával látogatott el az autószerelő műhelybe. Pazsiczky Zsoltnak most az ablakemelőjével akadtak gondok.

„Egyelőre még nem cseréltem le, mert kisebb kereket szeretnék alá tenni, mert műszakis lesz az autó. Le fogom cserélni nyári gumira mindenféleképpen, erre majd egy-két héten belül fog sor kerülni” - nyilatkozta Pazsiczky Zsolt.

Léteznek négy évszakos autógumik is, bár ezek nem annyira közkedveltek. Költséghatékonyak ugyan, de igazából sem télen, sem nyáron nem teljesítenek úgy, mint az adott évszakra tervezett változatok. Az sem jó megoldás, ha valaki kerekenként vagy akár tengelyenként eltérő szerkezetű abroncsokat használ. A város egyik parkolójában ma még számos olyan autót lehetett látni, amelyen még téli gumiabroncs van, de van ellen példa is.

„Már lecseréltük jó két hete édesapámmal. Az időjárási viszonyok is megfelelőek voltak, ezért döntöttünk így” - fogalmazott Németh Gergő.

Nagyon fontos, hogy az évszaknak megfelelő kerekekkel szereljük fel az autót, hiszen nyáron a téli abroncs lényegesen gyorsabban kopik, mert lágyabbá, nyúlósabbá válik. Kanyarodásnál, fékezésnél, irányváltoztatásnál ezek problémát tudnak okozni a vezetőnek. Az abroncsok nyomását is rendszeresen ellenőrizni kell, és szükség esetén beállítani az adott autótípushoz.


537_0_t 537_1_t 537_2_t 537_3_t
537_4_t 537_5_t 537_6_t
Vissza