Húsvéti ráhangolódás (képgalériával)2017. április 5. (szerda) 09:13 - Kultúranews/5532_0_300.jpgÓzdi asszonyok ismerkedtek a gömöri tojásfestés hagyományával. Az Ózdi Szívklub tagjai közül több mint 20 fő látogatott el a putnoki Holló László Galériába, ahol Zsuponyóné Ujváry Máriától, a gyűjtemény vezetőjétől leshették el az írózás mesterfogásait. A kézműves foglalkozás résztvevői megtekintették a galéria míves tojáskiállítását is.

A közelgő húsvét és a gömöri település galériájának tojáskiállítása jó alkalmat kínált arra, hogy Putnokra utazzanak az Ózdi Szívklub tagjai, és helyben sajátítsák el a viaszos-írózásos tojásdíszítés technikáját. A Holló László Galériában már sok évre visszanyúló hagyománya van a tavaszi ünnepkörhöz köthető kézműves foglalkozásoknak, hiszen a galéria vezetője Zsuponyóné Ujváry Mária igazi mestere a népi tojásdíszítésnek. Közel három évtizede készít húsvéti hímes tojásokat, és tanítja is annak fogásait. A szívklubos hölgyek tavaly jártak nála először, most pedig ismét ellátogattak a népszerű programra.

„Ez számunkra teljesen újszerű technika. Sokan szoktak ugyan tojást festeni, én is mint óvónő rengeteg technikát ismerek, de azért ez sokkal nehezebb, ezt gyakorolni kell. Mindent megmutattak nekünk lépésről lépésre, és csodálatos munkák születtek” - mondta Levora Sándorné, az Ózdi Szívbetegek Egyesületének vezetője.

A kellemes délelőtt erejéig megelevenedett a tojásfestés egyik ősi formája. A művelethez néhány alapdologra volt csupán szükség, természetesen tojásra, méhviaszra, fogpiszkálóra és tojásfestékre. A mester által alkalmazott, egyszerűnek tűnő, gyors mozdulatok azonban a gyakorlatban mégsem olyan könnyűek, mint ahogy az kívülről látszik.

„Amikor megláttuk a meglévő alkotásokat, bennem megfogalmazódott a gondolat, hogy ezek a minták nem biztos, hogy menni fognak nekünk, de segítő kezekre találtunk, és a szervezők megmutatták nekünk elejétől a végéig, hogy is működik ez a tojásfestés, ami mindannyiunknak nagy örömet okozott” - nyilatkozta Fonó Sándorné, az Ózdi Szívbetegek Egyesületének tagja.

A Holló László Galériában a közelmúltban nyílt meg a januárban elhunyt Hajdúné Bodrogközi Rozália míves munkáit bemutató kiállítás. A tárlaton mintegy 400 darab díszített tojás látható, melyek közül méretben is kiemelkedik a tizenöt darab karcolásos technikával megmunkált strucctojás.

„Nagyrészt karcolt tojások ezek, nincs benne két egyforma díszítés. Megmondom őszintén, tudtam, hogy gyönyörűen dolgozik a Rozika, de ezt nem, hogy ennyire igényes, hogy még véletlenül sincs hasonló minta sem. Gyönyörű munkákat hagyott maga után” - fogalmazott Zsuponyóné Ujváry Mária, a Holló László Galéria vezetője.

Az ózdi hölgyek kellemesen érezték magukat a kézműves programon. Nemcsak tojást festettek, hanem egyéb húsvéti díszeket is készítettek, és közben ráhangolódtak a közelgő ünnepre. A galéria tojás kiállítását május elejéig tekinthetik meg az arra járók.


532_0_t 532_1_t 532_2_t 532_3_t
532_4_t 532_5_t 532_6_t 532_7_t
532_8_t 532_9_t 532_10_t 532_11_t
532_12_tVissza