Felesleges tárgyak (képgalériával)2017. április 3. (hétfő) 19:00 - Városnews/5529_0_300.jpgMa reggel, a Béke-telep, Újváros tér és Szentsimon térségében elkezdődött a tavaszi lomtalanítás városunkban. Ezzel párhuzamosan már vasárnap este megjelentek az utcákon a lomizók, akik nem kis felfordulást okoztak a környéken. A lakosok szerint ez évről-évre visszatérő probléma, és felháborodást vált ki az az állapot, ami a lomtalanítás idején zajlik. A guberálók tevékenységükkel szabálysértést követnek el.

Mától kezdődött el városunkban a lomtalanítás, amit a Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Kft. díjmentesen végez el. Ez alkalommal is minden nagyobb terjedelmű hulladékot, feleslegessé vált bútorokat elvisznek a kijelölt pontokról. Többen már hétvégén kipakolták azokat a használati tárgyakat, amelyekre már nincs szükségük. Vannak emberek, akik azonnal szemet is vetnek a lomokra, és széttúrják a tárolók környezetét. A guberálás azonban amellett, hogy felháborítja a város lakóit, szabálysértésnek is minősül.

„Abban a pillanatban amikor a lakos a hulladékot a közterületre kihelyezi, onnantól kezdve az állam tulajdonát képzi. Korábban a közszolgáltató tulajdona volt, de július elsejétől változtak a jogszabályok, már az államé minden haszonanyag, tehát az állam tulajdonát képzi. Ebből az is következik, ha ebben elkezd guberálni vagy eltulajdonítani valaki, akkor az bűncselekménynek minősül” - nyilatkozta dr. Kovács László, szolgáltatási igazgató.

A lomtalanításnak szigorú szabályai vannak: a nagy méretű lomokat szétszedett állapotban kell kihelyezni úgy, hogy az kézi erővel mozgatható legyen. Ugyanakkor nem mindent visznek el a kukás autók: a mezőgazdasági és szerves hulladékot, a veszélyes és mérgező anyagokat, a föld és építési hulladékot, illetve a többlet háztartási hulladékot tilos kitenni a gyűjtőpontokra. Az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Szerv jogszabálya arra kötelezi a szolgáltatókat, hogy a kihelyezett lomokat 24 órán belül vigyék el. A városban élők azt mondják, hogy ebben az időszakban sok probléma van a felesleges hulladékkal és a guberálókkal is.

„Ez van mindenfelé, az ország szégyene ez. Ugyanez volt Debrecenben, amikor ott laktam, de úgy látom ez sem különb. Szerteszét hordják az emberek, mikor ide már ki van téve, akkor ahhoz már semmi köze nem volna a turkálós embereknek” - nyilatkozta Gyurkovics István.

„Ezt őrizni kellene, ne engedjék, hogy az emberek széthúzgálják a holmikat. Ennyiből ez nem jó, hogy ezt nem őrzik” - fogalmazott Jámbor Zsolt.

Városunkban négy autó végzi a lomtalanítást. Ezek részben tömörítős autók és platós járművek. A lomok a sajókazai Hulladékkezelő Centrumba kerülnek, ahol a megfelelő üzemegységben történik meg a feldolgozás, majd ezek energetikailag hasznosítható hulladékként kerülnek átadásra. A Zöld Völgy Kft. vezetői arra kérik a lakosságot, hogy ne az utolsó pillanatba tegyék ki a felesleges tárgyakat, mert az elszállításra csak a megadott időpontokba van lehetőség.


529_0_t 529_1_t 529_2_t 529_3_t
529_4_t 529_5_t 529_6_t 529_7_t
529_8_t
Vissza