Védett növények (képgalériával)2017. április 3. (hétfő) 19:00 - Városnews/5528_0_300.jpgTöbb százmilliós eszmei értékű tavaszi virágok borítják az Ózd környéki dombokat. A tavaszi hérics, a fekete és leány kökörcsin is ez idő tájt virágzik, szemet gyönyörködtető látványt nyújtva a természetbe kilátogatóknak. Akik letépik ezeket a növényeket, tettükkel súlyos anyagi károkat okoznak, és azok is, akik felgyújtják a természetes élőhelyül szolgáló legelőket és tarlókat.

Sárga virágszőnyeg borítja a szentsimoni domboldalak napsütötte lankáit. A tavaszi hérics a boglárkafélék családjába tartozik, márciustól májusig virágzik ezeken a füves lejtőkön. A Bolyki temető melletti kiskerteken túlnyúló dimbes-dombos terület része az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 elnevezésű ökológiai hálózatnak. Célja, hogy a természetes élőhelytípusok, a vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítsa a biológiai sokféleség megóvását, és hozzájáruljon kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. Bartha Csaba a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre rendszeresen járja a város környéki hegyeket-dombokat, feltérképezve az adott területek élővilágát, és figyelemmel kíséri a tavaszi hérics élőhelyeit is.

„Magyarország egyéb területeihez képest, de akár Európához képest is itt nagyon gyakori ez a növény. Az lehet mondani, hogy a hazai állomány egyik súlypontja Ózd térségébe esik. A város környéken, így akár a hátam mögött lévő területen is több százezer tövet találhatunk egy-egy domboldalon. Ez a növény Kelet-Európában az eurázsiai sztyeppén előforduló faj, itt Ózd környékén is a betelepült lösznek köszönhető az, hogy ennyire tömeges" - mondta Bartha Csaba, természetvédelmi őr, Bükki Nemzeti Park.

A tavaszi hérics 20-30 cm magasra nő, levelei vékony fonalszerű sallangokra osztottak, virágja 10-20 aranysárga sziromból áll. Mérgező növény, házi felhasználása nem javasolt, mivel hatóanyagai rendkívül erősek, és éppen ezért ma már kizárólag a gyógyszeripar dolgozza fel. A virág természetvédelmi értéke egyedenként 5000 Ft. Latin nevét egyébként Adoniszról, a férfiszépség istenéről kapta.

2012-ben a tavaszi héricset egy internetes szavazáson „Az év vadvirágának” választották. A cím elnyerése óta ez a növény sokkal nagyobb figyelmet kap, és a virág ilyenkor beborítja az egész domboldalt és aranylóvá varázsolja a tájat.

A tavaszi hériccsel egy időben virágzik a lánykökörcsin és a fekete kökörcsin is, amelyek szintén ott szerepelnek a védett hazai növények listáján. Mivel ezek a virágok amúgy is rövid életűek, egy-egy kirándulás alkalmával nem szabad letépni őket, ugyanis az a természet elleni bűncselekedetnek számít, és jogilag büntethető. Mobiltelefonnal, fényképezőgéppel megörökítve sokkal tovább tudunk gyönyörködni bennük. Tavasszal a felelőtlen gyújtogatások alkalmával is sok védett növény pusztul el. Ezeken a részeken kb. 19 hektárnyi füves terület égettek fel, amely tele volt az említett háromféle virággal. A becslések szerint az elkövetők ezzel mintegy 7-800 millió forintnyi kárt okoztak a természetben.


528_0_t 528_1_t 528_2_t 528_3_t
528_4_t 528_5_t 528_6_t 528_7_t
528_8_t
Vissza