Ózdi ingatlanpiac (képgalériával)2017. április 4. (kedd) 19:00 - Városnews/5527_0_300.jpgMinimális mértékű áremelkedés és növekvő kereslet – ezek jellemzik ma az ózdi ingatlanpiacot. A tulajdonosok valamivel több pénzt várhatnak eladó házaikért, a kiadó önkormányzati lakások bérköltségei viszont hosszú idő óta változatlanok.

Mostanában olyan emberek költöznek vissza Ózdra, akik eddig máshol kerestek munkát, viszont itt szeretnék tölteni nyugdíjas éveiket. Másokat pedig a viszonylag alacsony ingatlanárak vonzanak, annak ellenére, hogy ezek mostanában enyhén emelkedtek. Az adás-vételek mértéke nagyjából mindenhol megegyező, olcsóbb és drágább házak iránt egyforma a kereslet. A legdrágább ingatlanok a Március 15-e úton, a Széchenyi és a Lechner Ödön úton találhatóak, átlagosan 10 millió forint körüli árakkal, a legolcsóbbak pedig a város külterületein, Sajóvárkony, Tábla és Szenna térségében. Utóbbi helyeken már 3 millió forint körül is kapható jó állapotú családi ház.

„Ha meghirdetünk, például hatmillió forintért egy ingatlant, míg azt a korábbi években meg lehetett kapni négy és fél millióért, most nem engednek ennyit a tulajdonosok, biztos, hogy öt fölött fog elmenni” - mondta Boros Katalin, ingatlanközvetítő.

Az önkormányzati bérlakások kiszámíthatóbb és kedvezőbb feltételek mellett igényelhetők a magánkézből kiadott bérleményekhez képest.

„Különösképpen nem tudok panaszkodni semmire. A számlázás az utóbbi időben már teljesen korrekt, az esetleges hátralékokat jól kezelik” - nyilatkozta Czifra György, albérlő.

Az Ózdinvest Kft. által üzemeltetett önkormányzati lakások bérköltségei évek óta nem változnak, mindeközben az állaguk fokozatosan felújításra kerül, ez pedig a bérlők számára előnyös.

„2005-ben volt utoljára lakbéremelés, mióta nálunk vannak ezek a lakások kezelésben, emelésre nem került sor, tehát gyakorlatilag változatlanok ezek az árak” - fogalmazott Tengely András, az Ózdinvest Kft. ügyvezetője.

Az interneten található statisztikák adatai szerint a lakóingatlanok eladási értéke a 2015-ös esztendőben enyhén csökkenő, 2016-ban enyhén emelkedő tendenciát mutatott. A tavalyelőtti legalacsonyabb ár négyzetméterenként kb. 53 ezer forint volt, a tavalyi legmagasabb pedig 59 ezer forint. Érdekességként megemlíthető, hogy a legnagyobb értéke 2005-ben és 2006-ban volt az ózdi lakóingatlanoknak: ezekben az években egy négyzetméter ára a 199 ezer forintot is elérhette.


527_0_t 527_1_t 527_2_t 527_3_t
Vissza