Korai felismerés (képgalériával)2017. március 24. (péntek) 19:00 - Egészségnews/5499_0_300.jpgIngyenes zöldhályog szűrést tartanak az egyik helyi optikában. Tavaly több mint százan jelentkeztek be vizsgálatra, és idén is hasonló az érdeklődés. A glaukóma, vagyis zöldhályog sok esetben alattomosan kialakuló, a látást veszélyeztető súlyos betegség, amely kezelés nélkül vaksághoz is vezethet. A szervezők az akcióval arra hívják fel a figyelmet, hogy az időben felismert probléma jó eredménnyel kezelhető.

Sokan várakoztak ma glaukóma szűrésre az egyik helyi optikában. A csupán két percig tartó gépi mérés után a betegek azonnal kézhez kapják a diagnózist. Az ingyenes szűrés népszerű a helyiek körében, hiszen idén is közel 100-an jelentkeztek be a vizsgálatra.

„Egyre homályosabban láttam és a régi szemüvegeimen is észrevettem, hogy már kellene cserélni és a doktornőt ajánlották" - fogalmazott Török Józsefné.

„Mióta a szememmel probléma van, azóta én mindig ellátogatok a szűrővizsgálatokra, sajnos cukorbeteg vagyok, és ezt karban kell tartani” - mondta Garancsi György.

A magas szemnyomás zöldhályogra utalhat, ez egy gyógyíthatatlan betegség, de ha felismerik, jól kezelhető. A glaukóma nemtől és kortól függetlenül jelentkezhet, a szűrésre mégis számottevően az idősebb korosztály jelentkezett eddig, de a fiatalabbak körében is előfordul az alattomos betegség.

„A mai napra olyan 50-60 főt várunk, holnapra is vannak körülbelül harmincan. Ez a szám évek óta stagnál és mindig az idősebb korosztály jön el, holott nagyon fontos lenne, hogy a fiatalabbak is eljöjjenek, ugyanis tavaly egy 26 éves fiatal lánynál találtunk egy olyan magas szemnyomást, amely még idős korban is ritka” - nyilatkozta Balázs Csabáné, üzletvezető.

A beteg által is észlelhető tünetek már előrehaladott stádiumra utalnak. Zöldhályogra utaló jelek esetén szemészorvoshoz irányítják a pácienseket. Csak az időben felismert glaukóma kezelhető jó eredménnyel.

„Több kiegészítő vizsgálat kell azért ahhoz, hogy mi kimondjuk ezt a diagnózist. A betegséget nem tudjuk meggyógyítani, de ha idejében felfedezzük, akkor nagyon jól kezelhető, és miután ez egy fő vaksági ok a világi statisztikák szerint, nagyon fontos, hogy erre minél előbb fény derüljön” - mondta dr. Hobaj Ildikó, főorvos.

Egy-egy ilyen alkalom során több betegnél is felfedeznek kisebb elváltozásokat. A vizsgálattal az a cél, hogy még időben felismerjék az eleinte tünetmentes betegséget. Még holnap is lesz lehetőségük az ózdiaknak megméretni szemnyomásukat, valamint az évenkénti szűrést továbbra is folytatják a szervezők.


499_0_t 499_1_t 499_2_t 499_3_t
499_4_t 499_5_t 499_6_t 499_7_t
499_8_t 499_9_t
Vissza