Püspöki látogatás (képgalériával)2017. március 21. (kedd) 19:00 - Egyháznews/5485_0_300.jpgOrosz Atanáz püspök látogatott városunkba nagyböjt alkalmából. Az Előszenteltek Liturgiája a görögkatolikus egyház egyik különleges szertartása ebben az időszakban. Ezt a ceremóniát egykor Szent Gergely pápa állította össze azzal a céllal, hogy a böjt hétköznapjain is Eucharisztiákban részesülhessenek a hívek. Az alkalom ünnepélyes áldoztatási szertartásról szólt, vecsernyei keretek között.

Orosz Atanáz látogatott városunka nagyböjt harmadik péntekjén a görögkatolikus templomba. A szokottnál is többen voltak jelen a vecsernyei keretek között megtartott szertartáson. A nagy érdeklődés a böjti időszakban a püspöki látogatásnak volt köszönhető. Prédikációjában kiemelte, hogy a szeretetnek a negyven nap alatt minden egyes imádságban benne kell lennie, hogy legyen, ami közelebb vezeti a híveket Húsvétkor Jézus Krisztushoz. A Biblia szavai az erkölcsi tisztaságra hívták fel a figyelmet. Beszédében hangsúlyozta a kimondott szó fontosságát, amelynek ereje van.

„Ezen a mai napon, amikor szokásunkhoz híven a mi urunk Jézus Krisztus keresztre feszítésének, megváltó nagy áldozatának emlékét elevenítjük fel, fogadjuk meg, hogy szavainkra jobban ügyelünk. Ajándékként tekintjük a szólás képességét, és az ajándékozó Istenhez méltóan bánunk vele” - fogalmazott Orosz Atanáz, püspök.

Nagyböjtben nemcsak a hústól való tartózkodást érdemes kiemelni, hanem a rossz szavaktól és cselekedetektől is meg kell válnunk. A böjti szertartásnak gyakran visszatérő része Efrém atyának három fohásza. A hívek kérhetik az óvást a rossztól, a szenvedély elleni erősítést és azt, hogy Isten szent lelkének ajándékaiban részesülhessenek. Végül pedig meghajlással, földre borulással kérjék azt az irányítást az Úrtól, amely segít a felebarát iránti irgalom, és a megbocsátás képességének elnyerésében a nagyböjt során.


485_0_t 485_1_t 485_2_t 485_3_t
485_4_t 485_5_t 485_6_t 485_7_t
485_8_t 485_9_t 485_10_t
Vissza