Veszettség ellen (képgalériával)2017. március 20. (hétfő) 19:00 - Városnews/5482_0_300.jpgElkezdődött az ebek pótoltása. A város számos településrészén még holnap is várják az állattartókat az oltás beadatására. Ezt követően már csak előzetes egyeztetés alapján van lehetőség a pótlásra. Aki nem tesz eleget kötelességének, az akár bírságra is számíthat.

Ózdon is minden évben megszervezik az eboltást. A vonatkozó előírások szerint az oltást minden harmadik hónapot betöltött kutya esetén kötelező beadatni a tulajdonosnak. A rendes alkalmak március elején voltak, a napokban pedig a pótoltást végzik a szakemberek. Az állatorvos elmondása szerint a megelőzés fontos, hiszen veszélyes betegségről van szó. A tapasztalat azt mutatja, hogy többen év közben jelentkeznek oltás miatt az állatorvosnál, és nem tavasszal a szezonban.

„Lényegében a héten lezárjuk az oltásokat. Ma pótoltás van, most már csak a házaknál lévők vannak hátra. Eddig nem értem rá, mert tömeget oltottam. A házaknál az oltást a jövőhéten kezdem, aki még valamilyen oknál fogva nem tudta elhozni a tömegbe, azoknak már csak a házaknál van lehetőség. Oltás már ebben az évben nem lesz” - mondta dr. Elek Vilmos, állatorvos.

A pótoltás lehetőségének többen örülnek, hiszen így helyben is adott a vakcina beadatása. Ha valaki ez alkalommal sem viszi el kutyáját az oltási pontra, akkor a későbbiekben személyesen kell felkeresnie az állatorvost, aki külön kiszállási díj ellenében házhoz is megy. A gazdik között olyan is volt, akinek még nem telt el az egy év az előző oltás között, de elhozta kedvencét, mert fontosnak tartja állata egészségét.

„Nekünk még most is korai, mert májusban volt oltva, de úgy gondoltuk, hogy egy kicsit elhúzzuk” - nyilatkozta Makóné Fodor Judit.

Az ebtartóknak kötelességük bejelenteni az állatot az Ózdi Városüzemeltető Intézményhez, amikor a három hónapos kort eléri. Bejelentési kötelezettség vonatkozik az állat elvesztésére, elpusztulására, tulajdonváltásra, illetve ha a tartózkodási helye megváltozik. Aki a bejelentést vagy az oltást elmulasztja szabálysértést követ el, ami bírsággal is járhat.


482_0_t 482_1_t 482_2_t 482_3_t
482_4_t 482_5_t 482_6_t
Vissza