Tavaszi ünnep (képgalériával)2017. március 20. (hétfő) 19:00 - Városnews/5481_0_300.jpgTűzszertartással köszöntötték a természet éledését az Ózdi Arvisura Társaság tagjai. A Vasvár-hegyen végzett szertartásuk a tavaszi nap-éj egyenlőséghez kapcsolódott. A résztvevők a rituálé során tűzet gyújtottak, majd dobolással és énekszóval ünnepelték meg a csillagászati tavasz kezdetét.

Csekély létszámú, ám annál lelkesebb csapat gyűlt össze vasárnap délután a Vasvár-hegyen. Az összejövetelt az Ózdi Arvisura Társaság szervezte az igazszólás hívei számára, a tavaszi napforduló alkalmából. A tavaszi napéjegyenlőség ünnepét minden kultúrában megtalálhatjuk. Őseink életében a rituális tisztálkodás, a böjt, az elvetendő magok és a megfiatalodás jelképei kísérték a természet ébredésével kapcsolatos szertartásokat. Ennek hagyományát őrzi az Ózdi Arvisura Társaság is.

„Én személy szerint elég idős vagyok és személyesen is megtapasztaltam, hogy a régi öregek és mi, ezt szeretnénk feleleveníteni. Az országban egyre több helyen élesztik fel ezt a hagyományt, és most azt ünnepeljük meg, hogy a tél fagya elmúlt, az alvó magvak csírázni kezdenek, rügyeznek a fák, hajt a fű és csivitelnek a madarak” - mondta Bárdos István, az Ózdi Arvisura Társaság elnöke.

A tűz éltető és pusztító erővel is bír, így fontos szerepe van a rituálékban. A lángokat körbeállók közül többen is dobszóval hívták a segítő szellemeket, és dalokkal szólították meg a Földanyát, miközben megélték a közösségi összetartozás érzését.

„Ez a tavaszi ünnepkör nagyon fontos, mivel a természet újjáéledéséről, és az új élet fakadásáról szól. Ilyenkor köszöntjük a teremtőnket, hogy életet adott, hogy itt lehetünk ezen a földön. Dicsőítjük őt, és persze gondolunk a körülöttünk élő emberekre, akiket szeretünk, tisztelünk, valamint az állat- és növényvilágra is” - fogalmazott Vas Árpád, a Tűzmedve Egyesület vezetője.

A szertartás részvevői egyenként léptek elő, hogy pár szóban és jelképesen is a tűzre dobják gondjaikat, bajaikat és kinyilvánítsák kívánságaikat, illetve azt, hogy min szeretnének változtatni, és mihez kérnek erőt. A rituálé tánccal folytatódott, a magasba tartott dobok alkotta kapun mindenki áthaladhatott, így kapva áldást az anyatermészettől. A szertartás végén a résztvevők közösen fogyasztották el a szeretetlakomát.


481_0_t 481_1_t 481_2_t 481_3_t
481_4_t 481_5_t 481_6_t 481_7_t
481_8_t 481_9_t 481_10_t
Vissza