Hagyományok ápolása (képgalériával)2017. március 19. (vasárnap) 08:36 - Városnews/5480_0_300.jpgZászlót avattak az ózdi és a határon túli hagyományőrző csapatok. A ceremóniát az Ív úti templomban szentmise keretén belül tartották meg, ahol a papi áldás után a Felvidékről érkezett zászlósúr és felesége adományozta tovább alakulatuk jelképét leányuknak. A szertartás fogadással egybekötött díszvacsorával folytatódott.

Ózdi huszárok segítségével, felvidéki hagyományőrzők tartottak zászlóavatási ünnepséget az Ív úti katolikus templomban. A ceremóniára Kassáról, Eperjesről, Komáromból és Rimaszécsből is érkeztek vendégek, hogy részesei legyenek a jeles eseménynek. A csapatzászló fontos alakulati szimbólum, különleges tiszteletben és őrzésben részesül, így annak avatása és jelképes formában történő adományozása meghatározó egy adott közösség életében. Mischinger Ferenc plébános is papi áldását adta a gömöri hagyományőrzők zászlajára.

Nagy Oszkár zászlósúr a gömör vármegyei hagyományőrzők egyike, főként a rimaszombati járásban ismerik tevékenységét. Jó barátságot ápol az ózdi huszárokkal és Vitkó Egonnal a Magyar Hagyományőr Világszövetség elnökével. Így adódott a felkérés, hogy városunkban tartsák meg zászlóavatási ünnepségüket.

„Amikor 10 évvel ezelőtt az Ózdi Lovas Huszárbandériumot megalapítottuk, megtanultuk a zászlóavatási szertartás lépéseit. Ez jól bevált formáció, ugyanezt csináljuk itthon és külföldön is, és amikor a barátunk és nemzettestvérünk Nagy Oszkár megkeresett bennünket, hogy szeretne egy ilyet csinálni, akkor természetesen azonnal igent mondtunk” - nyilatkozta Vitkó Egon, a Magyar Hagyományőr Világszövetség elnöke.

Nagy Oszkár családjának tagjai is lelkes hagyományőrzők, így természetes volt a zászlósúr számára, hogy leányának adja át ezt az örökséget.

„Gömör vármegye hagyományait szeretnénk ápolni és továbbvinni, nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is. Ahová csak megyünk, magunkkal visszük ezt a zászlót, mintegy jelszót, hogy hűen, becsülettel és vitézül álljunk helyt a továbbiakban is" -  fogalmazott Nagy Oszkár, zászlósúr.

A zászlófelszentelési ceremóniát kötött szabályok rögzítik. Először a zászlósúr, vagyis az adományozó ütött be három szöget a zászlórúd tetejébe. Ezt követően a zászlóanya tűzte fel a névadó szalagot, és ütött be szintén három szöget, majd ugyanígy szentesítette az adományt a plébános is. Az adományozott Nagy Olívia lett, Ő folytatja majd a jövőben az édesapja által megkezdett utat.

„Nagyon büszke vagyok rá, hogy egy ilyen zászlót foghatok a kezembe, mert a történelem számomra nagyon sokat jelent, és remélem, hogy mindezt tovább is tudom majd adni” - mondta Nagy Olívia.

A zászló meglengetése után Vitkó Egon is felkötött rá egy szalagot, „Karunkat és kardunkat ajánljuk fel szolgálatra!” felirattal. Ezt követően díszmenet kíséretében vitték ki a zászlót a templomból az egybegyűltek. Az ünnepség az uraji Vitkó-tanyán folytatódott. Több mint 50 résztvevője volt a fogadással egybekötött díszvacsorának. Felvidéki sportlovasok és vadásztársaságok képviselői is jelen voltak az eseményen, amely jó alkalmat adott a baráti beszélgetésekre és a határon átnyúló kapcsolatok ápolására is.


480_0_t 480_1_t 480_2_t 480_3_t
480_4_t 480_5_t 480_6_t 480_7_t
480_8_t
Vissza