Múltunk öröksége (képgalériával)2017. március 15. (szerda) 14:56 - Városnews/5470_0_300.jpgHadtörténeti előadással egybekötött fegyverkiállítás nyílt az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. A tárlat az 1848-as szabadságharc eseményeinek és hős katonáinak állít emléket. A kiállításon egy ózdi gyűjtemény darabjait, valamint egy borsodnádasdi fegyverkovács míves munkáit tekintheti meg a közönség.

Sokan voltak kíváncsiak arra a hadtörténeti előadásra, amelyet Tóth Sándor történész tartott hallgatóságának az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark fogadótermében. A téma a szabadságharc hadseregének és fegyvereinek bemutatása volt, amelyhez szemléltető anyagot is hozott a szakember. Tóth Sándor maga is gyűjtő, olyan eredeti relikviák tulajdonosa, amelyek egy részét korábban az egri Történeti Tárházban, jelenleg pedig a Diósgyőri várban tekintheti meg a nagyközönség. A szakember sokat járja az országot, szakmai és tudományos munkásságával is bizonyítja elkötelezettségét a magyarság dicső múltjának ápolásában. Előadásában nagy lelkesedéssel beszélt az 1848-as magyar haderőről.

„Egy olyan hadsereg volt, amit gyakorlatilag a semmiből a szabadságszerető nép felállított. És ha nem jönnek a cár katonái, akkor valószínűleg ezt a szabadságharcot megnyertük volna. Ez a szabadságharc jellemzi a magyar nép összefogását, azt hogyha bajban van, akkor csakis így tudunk eredményt elérni. Habár a szabadságharc elbukott, mégis az eredmények a kiegyezés idején létrejöttek, tehát nem volt ok nélküli ez a harc” - fogalmazott Tóth Sándor, történész.

A fegyverkiállítás egyik részét képezték azok a szablyák, amelyek Járdán József keze alól kerültek ki. A borsodnádasdi fegyverkovács sokszor dolgozik megrendelésre, például a „Hídember” című magyar filmhez is ő készített mintegy 100 darab huszár- és díszkardot. A fémműves mester négy évtizeddel ezelőtt édesapja lakatosműhelyében szeretett bele ebbe a tevékenységbe, a történelmi kézifegyverek másolatainak megalkotásába.

„Ózdi gyűjtőknek köszönhetem mindezt. Ugyanis voltak itt olyan ügyes emberek, akik kardok restaurálásával foglalkoztak és mivel kohásztechnikus is vagyok, hozzám fordultak. Otthon önteni tudtam rézből tárgyakat, és ilyen módon hiányos darabokhoz öntöttem kardmarkolatot, és innen jött az ötlet, hogy teljes egészében magam készítsem el a kardokat, tehát a pengét is és ami még szükséges hozzá” - mondta Járdán József, fegyverkovács, fémműves mester.

A kiállítás másik felét Dulai Lajos magángyűjteményének darabjai adják. A vitrinekben bajonetteket, szuronyokat és katonai késeket láthat a közönség. Dulai Lajos 30 éve gyűjti ezeket a tárgyakat, anyai nagyapja első világháborús bajonettje volt a legelső ilyen darab. Ősei között több katona, huszár és csendőr is volt, talán erre vezethető vissza ez a szenvedély.

„Európa számos országából vannak késeim, de az USA-ból, Argentínából, Nepálból is sikerült szereznem egy-két darabot, és persze a világ leghíresebb fegyvergyáraiból Solingenből, Toledóból és az amerikai Colt fegyvergyárból" - nyilatkozta Dulai Lajos, gyűjtő.

A múzeumi program résztvevői sok érdekes információt megtudhattak az 1848-as szabadságharc és forradalom témájáról, és nemcsak az előadóhoz, hanem a kiállítókhoz is fordulhattak kérdéseikkel. A tárlatot március 23-ig lehet megtekinteni.


470_0_t 470_1_t 470_2_t 470_3_t
470_4_t 470_5_t 470_6_t 470_7_t
470_8_t 470_9_t 470_10_t 470_11_t
470_12_t 470_13_t 470_14_t
Vissza