Állományba léptek (képgalériával)2017. március 14. (kedd) 19:00 - Városnews/5467_0_300.jpgÁllományba léptek és folyamatban van a féléves képzésük azoknak az ózdiaknak, akik korábban jelentkeztek a büntetés-végrehajtás intézményeibe. Városunkból ötven fő töltötte kéthetes gyakorlatát Miskolcon. Ők lesznek az ózdi börtön első dolgozói. A helyben megépülő objektum kétszázötven főnek biztosít majd hosszú távú, kiszámítható munkalehetőséget.

A Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja 2017. január 9-én, 14 Büntetés-végrehajtási felügyelő szakképzéses osztállyal 476 fővel indította az évet. Négy osztály képzése Budapesten, tíz osztályé pedig a Nyíregyházi Egyetemen zajlik kihelyezett formában. A résztvevők hat és fél hónapos oktatáson vesznek részt, amely szakmai vizsgával zárul.

„A képzésben hatvan százalékban elméleti, negyven százalékban pedig gyakorlati ismereteket kell tanulniuk a tanulóknak. Olyan szakmai ismereteket tanulnak, amelyek a mindennapi szolgálatellátásukhoz elengedhetetlenül szükséges, így többek között biztonsági, reintegrációs és büntetés-végrehajtási jogi ismereteket is tanulnak, továbbá szolgálati viselkedés lélektant és rendvédelmi közelharcot is. Illetve angol nyelv képzés is zajlik a modulképzésen belül” - nyilatkozta Orosz Zoltán bv. őrnagy, szóvivő Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság.

Ózdról közel ötven fő kezdte meg tanulmányait a büntetés-végrehajtás intézményeiben. Közülük legtöbben Miskolcon végezték gyakorlatukat. Ők lesznek az ózdi börtön első dolgozói. Nagy Nikoletta neve városunkban már senki számára nem ismeretlen. A súlyemelés területén kiemelkedő eredményeket elért sportoló most új célokat tűzött ki maga elé, vagyis a tanulást tartja a legfontosabb feladatának.

„Megmondom őszintén ez nekem nem volt tudatos dolog, hogy erre a pályára fogok lépni. Láttam a hirdetést, és minél többször elolvastam, annál inkább érdekelt. Kíváncsi lettem, és így próbáltam meg a jelentkezést, a másik indok pedig, hogy valljuk be őszintén, hogy Ózdon nem sok munkalehetőség van. Ezzel pedig, hogy ott fog épülni egy új intézmény rengeteg családnak a megélhetése lesz biztosítva” - mondta Nagy Nikoletta, bv. őrmester.

Pusztai Adám korábban testnevelő tanárként dolgozott. Azt mondja, döntésében a családja is támogatta.

„Igazából én egy kiszámítható életpálya modell miatt is jöttem ide, nekem nagyon megtetszett, hogy haza tudok jönni Ózdra. Nekem nagyon fontos volt. Előtte a fővárosban dolgoztam, onnan nekem – én úgy éreztem – hogy haza kell jönni, és ez teljesen beigazolódott, úgy érzem. Ez egy jel volt, hogy itt megépül Ózdon a börtön, és akkor nekem majd itt kell dolgoznom” - fogalmazott Pusztai Ádám, bv. őrmester.

Április elsejével újabb 14 ózdi kezdi majd meg tanulmányait, augusztusban pedig országosan 340 fő ülhet majd iskolapadba. Azok, akik megszerzik a Büntetés-végrehajtási felügyelő OKJ-s bizonyítványt, először egy már meglévő intézetbe fognak kerülni, ezt követően pedig a később megépülő börtönökben fognak szolgálatot teljesíteni. Az ózdi börtön ötszáz fő fogvatartott befogadására lesz alkalmas, kétszázötven főnek fog hosszú távú munkalehetőséget biztosítani, és a tervek szerint jövőre a város határában, az Új köztemetővel szemben épül meg.


467_0_t 467_1_t 467_2_t 467_3_t
467_4_t 467_5_t 467_6_t 467_7_t
467_8_t 467_9_t 467_10_t
Vissza