Fokozott figyelem (képgalériával)2017. március 13. (hétfő) 19:00 - Városnews/5465_0_300.jpgElkezdődött a patkányirtás városunkban. Minden évben tavasszal és ősszel végzik el a közterületeket érintő rágcsálóirtást. Az elmúlt hetek enyhe időjárása kedvez a egerek, patkányok elszaporodásának, ezért is helyezték ki a város több pontjára az irtószereket. A magánterületeken a rágcsálóirtás a tulajdonos kötelessége.

Megkezdődött a lakossági rágcsáló- és patkányirtás városunk közterületein. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai erre hívják fel a figyelmet azokkal a plakátokkal, amelyeket az érintett területekre ragasztottak ki az elmúlt napokban. A rágcsálómentesítést azonban nem ők, hanem egy külső vállalkozó végezte el. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény vezetője Nagy Zsuzsanna elmondta, hogy az ügyben fontos a lakosság tájékoztatása, ezért ha bárkinek észrevétele van a patkányok megjelenésével kapcsolatosan, azt azonnal jelezzék feléjük.

„A közterületeken a vállalkozó végzi el ezeknek a kihelyezését, a magántulajdont tekintve pedig a lakosok kötelessége ennek a munkának az elvégzése. Nekik kell megvásárolni az irtószereket, és elhelyezni a magánterületen ebben az időszakban. Ez a szaporodási időszak, ezért tavasszal és ősszel kell ezeket a feladatokat elvégezni” - nyilatkozta Nagy Zsuzsanna, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény igazgatója.

A rágcsálók több betegséget is terjesztenek, ezért is fontos megakadályozni szaporodásukat. Irtásukat jogszabály írja elő. A legtöbb esetben a lakosság is tehet az ellen, hogy tavasszal és ősszel ne szaporodjanak el a patkányok és az egerek. Az állatok megjelenése a higiénés helyzettel is nagy arányban összefüggésben van.

„Az irtószereket kihelyezni nagy kockázat. Van forgalomban olyan, ami parafinnal van felitatva, nem olvad bele a környezetébe, viszont közvetlenül elhelyezhető a járatokba, ahol élnek. Ezeknél figyelmeztető felirat van a közelében. Sikerül ezeket úgy elhelyezni, hogy gyakorlatilag semmiféle veszélyt nem jelent se gyerekre, se háziállatokra” - nyilatkozta Nyerges Tibor, kártevőirtó vállalkozó.

Manapság az irtószeres kezelés a leghatékonyabb. Erre véralvadásgátló mérget használnak. Ez az anyag elhúzódó hatású, a tünetek a fogyasztást követő 2-3 nap után jelentkeznek, belső illetve külső vérzés formájában. Ha véletlenül kedvenc háziállatuk beleeszik ezekbe, akkor rajtuk is ezek a jelek mutatkoznak meg. A mérgezés ellenszere a K-vitamin. A szakemberek arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy ezekben a hetekben fokozottan figyeljenek a gyermekekre és a háziállatokra is.


465_0_t 465_1_t 465_2_t 465_3_t
465_4_t 465_5_t 465_6_t 465_7_t
465_8_t 465_9_t
Vissza