Hasonló módszerek (képgalériával)2017. március 9. (csütörtök) 19:00 - Városnews/5452_0_300.jpgAmerikai egyetemisták jártak tanulmányúton az elmúlt napokban Ózdon. A clevelandi diákok a Petőfi úti és a hódoscsépányi óvodákban tartottak csoportfoglalkozásokat és beszélgettek a helyi óvodapedagógusokkal. A programot mindkét fél hasznosnak ítélte meg, a látott módszereket a magyar és az amerikai intézmény dolgozói is hasznosítani tudják a jövőben.

A clevelandi egyetemisták ózdi programja hétfőn kezdődött el, a tiszteletükre a Petőfi úti óvodában megszervezett programmal, ahol az intézményben járó gyermekek körjátékokkal, dalokkal, az óvoda dolgozói pedig előbb szakmai prezentációval, majd ízletes magyaros ételekkel kedveskedtek nekik. A művészetterápiát tanuló csoport tagjai a világ számos országában jártak már tanulmányúton, Ózdra az innen elszármazott Csépányi Zsuzsa kezdeményezésére látogattak el. A szakember nagy álma volt, hogy szülővárosát valahogy összekösse jelenlegi lakhelyével, Cleveland-el. Erre az oktatás területét tartotta a legjobb lehetőségnek.

„Ez a program az amerikai diákoknak is nagy élményt és jó tanulási módot jelent. Megismerhetik egy másik ország kultúráját, az itteni munkamenetet, munka morált. A tapasztalataikat pedig később be tudják építeni a saját életükbe” - mondta Csépányi Zsuzsa.

A clevelandi csoport tagjai a hódoscsépányi és a Petőfi úti óvodában tartottak csoportfoglalkozásokat. Ezeken a kézműves foglalkozások éppúgy szerepet kaptak, mint a gyermekdalok és körjátékok.

Dr. Catherine Jackson, az amerikai csoport vezetője hasznosnak ítélte meg az Ózdon eltöltött napokat. Elmondása szerint a helyi intézmények dolgozói szeretettel fogadták őket, szakmai tudásukat pedig sok hasznos, új információval tudták bővíteni.

„Ha visszatérünk Cleveland-be, az egyetemre, akkor a tanulók feladata lesz, hogy az itt szerzett tudásanyagot beépítsék dolgozataikba. Később ezeket felhasználva át tudják majd adni leendő munkahelyükön a jövő generációjának” - fogalmazott, dr. Catherine Jackson, csoportvezető.

Dr. Mustosné Jakab Judit szerint a gyerekeket sok új impulzus érte az elmúlt napokban. A helyi óvodások számára az idegen nyelv hallgatása épp úgy nagy élményt jelentett, mint a színes bőrű és kínai származású emberekkel való találkozás, de ők, óvodapedagógusok is jól eső érzéssel gondolnak majd vissza az amerikai vendégekre.

„Vendégeink odahaza művészetterápiával foglalkoznak, ezért nagyon sok olyan dolgot csináltak a gyerekekkel, amelyeket mi is alkalmazunk a mindennapi munkánk során. Így megerősítést kaptunk arról, hogy jól végezzünk feladatunkat. Ha ez Amerikában művészetterápiaként működik, akkor nálunk is helye van az ilyen kézműves tevékenységeknek, táncoknak és daloknak” - nyilatkozta dr. Mustosné Jakab Judit, az Ózdi Petőfi Úti – Csépányi Összevont Óvoda intézményvezetője.

A clevelandi egyetemisták ma tartották utolsó foglalkozásukat az ózdi óvodákban. Tanulmányútjuk holnap véget ér, de a terveik szerint egy-két év múlva szeretnének visszatérni városunkba, és tovább folytatni a szakmai együttműködést.


452_0_t 452_1_t 452_2_t 452_3_t
452_4_t 452_5_t 452_6_t 452_7_t
452_8_t 452_9_t 452_10_t
Vissza