Kellemetlen tünetek (képgalériával)2017. március 7. (kedd) 19:00 - Egészségnews/5442_0_300.jpgElkezdődött az allergiaszezon. A szakemberek szerint már érdemes most felkészülni erre az időszakra. A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre, 2–4 százalékkal növekszik. Jelenleg is magas a pollenterhelés, a tünetek okozói között már megjelent a levegőben a mogyoró, az éger és a tiszafafélék virágpora is.

A tavasz beköszöntével elkezdődött az allergiaszezon is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat erre hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a jó idő beálltával már jelentkezhetnek allergiás tünetek. A levegőben jelen van az éger, a ciprus- és a tiszafafélék pollenkoncentrációja is, amely országos szinten a magas tartományban alakul. Az Almási Balogh Pál Kórház Tüdőgondozójában már többen felkeresték a szakembereket tüneteikkel. Az egyik páciens korábban már járt allergiavizsgálaton, de most újból elvégezteti a tesztet.

„Eléggé legyengült az immunrendszerem, elképzelhető lesz, hogy van valami, amire még eddig nem voltam allergiás, az most lehet, hogy előjön” - nyilatkozta Kovács Renáta.

A szakember elmondta, hogy ilyenkor tavasszal orrfolyás, szemviszketés, tüsszögés, köhögés vagy akár fulladásos panaszokkal jelentkeznek leginkább a betegek. Adott esetben mérik a légzés funkcióját és karcolásos allergia tesztet is végeznek az érintetteken. A helyi kórházban vérmintából, illetve a tesztcsík eredményből állapítják meg, hogy ki mire érzékeny.

„Először a beteg karját lemosatjuk, hogy zsírszennyeződés ne legyen a karon. Az allergén oldatot felcsepegtetjük a beteg karjára, majd egy lándzsával szúrást ejtünk, húsz perc a várakozási idő, aztán van eredmény” - mondta Holló Gáborné, az Almási Balogh Pál Kórház Tüdőgondozójának vezető asszisztense.

A vizsgálaton tizenhatféle anyagot csöpögtetnek a bőrre, amelyek között nézik a kutya, a macska, füvek, fák, penészgomba és a házi por fajtáit is. Húsz perc után, ha piros szúnyogcsípéshez hasonló bőrkiütés jelenik meg a karon, akkor pozitív lett a teszt eredménye. Az allergiás megbetegedés leginkább a fiatal korosztályt érinti, de elvétve az idősek között is megjelenik. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az orvosi vizsgálat, és az ellenőrzés nagyon fontos, így elkerülhetjük, hogy súlyosbodjon betegségünk. Az allergiaszezon alapvetően februártól október végéig tart, de az időjárástól függően akár el is húzódhat.


442_0_t 442_1_t 442_2_t 442_3_t
442_4_t 442_5_t
Vissza