Hibás csővezeték (képgalériával)2017. március 7. (kedd) 19:00 - Városnews/5441_0_300.jpgHibaelhárítási munkálatok miatt szünetelt ma a fűtés- és melegvíz szolgáltatás a helyi háztartásokban. Az Ózdi Távhő Kft. munkatársai a város több pontján dolgoztak annak érdekében, hogy időben kezeljék a felmerülő problémákat, és ne keletkezhessen nagyobb zavar a rendszerben. A gerincvezetéken történt meghibásodások elhárítását követően délutánra mindenhol visszaállt a szolgáltatás.

Közvetve több mint 5500 háztartást, valamint a város összes óvodáját és iskoláját érintették azok a javítási munkálatok, amelyek reggel 8 órától zajlottak az Ózdi Távhő szolgáltatási területén. A zeneiskola mellett a bekötővezetéken adódott probléma, amelyet már a tél folyamán is észleltek a szakemberek. A meghibásodás okozója az aknába vezetett csapadékvíz volt, melynek következtében kívülről rohadt el a vezeték, és lyuk keletkezett rajta. Itt le kellett üríteni a gerincvezetéket ahhoz, hogy a bekötőt meg tudják hegeszteni.

„Télen a fűtőerőmű vízpótlása olyan 50 köbméter volt átlagban, múlt hét szerdán ez felugrott 134 köbméter per napra. Ez olyan kritikus érték, ami a fűtőerőmű leállásához vezethetett volna. Gyors hibakereséssel két lyukat is találtunk. A Vasvár Úti Általános Iskola bekötőjét, illetve a Zrínyi és Árpád vezér út találkozásának sarkában lévő aknánál is folyt a vizünk" - mondta Halász Sándor, az Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője.

A Vasvár úti Általános Iskolánál csütörtökön kezdték megbontani a primer bekötővezetéket, kutatógödröket ásva, ugyanis a műszer se mutatta ki, hogy hol folyik el napi 60 köbméternyi víz, annyira át volt melegedve a talaj. Péntekre már meg is javították a problémás szakaszt, új vezetékek kerültek a szétrozsdásodott, kilyukadt régiek helyére, két napon belül pedig a területrendezés is megtörténik.

A Zrínyi és az Árpád vezér út végének találkozásánál a gerincvezeték ürítője hibásodott meg. Ez abból adódott, hogy a közeli körforgalomnál hosszú időn át szennyvízdugulás volt. Mivel a szennyvízvezeték pedig éppen keresztezi a Távhő csatornarendszerét, szinte elkerülhetetlen volt a problémás helyzet kialakulása, a szennyvíz kémiai hatása pedig megtette a magáét.

„Legelőször a dugulásokat ezen a területen mi vesszük észre, hiszen gőzölög az akna, mivel a meleg víztől felmelegedik az is. Ilyenkor mindig értesítettük a vízműveket, ők mindig kiszivattyúzták, utána pedig meghatározott időközönként a saját vezetékszakaszukat leellenőrizték és szivattyúzták. Az elmúlt időszakban előfordult ilyen, az idő megtette a hatását. Ilyen probléma más területen is van, például a Lehel vezér út 9-nél, reméljük, hogy ott is rövid időn belül elhárítják a szennyvíz csőtörését” - nyilatkozta Szalmás János, az Ózdi Távhő Kft. szolgáltatási üzemvezetője.

A meghibásodások kijavításán napközben mintegy 25 fő dolgozott. A legkritikusabb helyzet a Szent István úton alakult ki. A 250 milliméteres gerincvezeték teljesen le volt ülve a csatorna aljára és alulról lyukadt ki, szintén a víz hatására. Mivel a nagy átmérőjű vezeték nehezen ürült, ezért az itteni munka tartott a legtovább. Délelőtt 11 órától elkezdték a rendszer feltöltését, folyamatosan kapcsolták vissza a szolgáltatást a fogyasztóknak. Az Újváros tériek és a gerincvezeték Szent István úti szakaszán élők viszont csak esti óráktól érzékelhetik ismét a radiátorok melegedését.


441_0_t 441_1_t 441_2_t 441_3_t
441_4_t 441_5_t 441_6_t 441_7_t
441_8_t 441_9_t 441_10_t 441_11_t
441_12_tVissza