Kötelező védőoltás (képgalériával)2017. március 6. (hétfő) 19:00 - Városnews/5438_0_300.jpgElkezdődött az ebek veszettség elleni védőoltása. A mai naptól a város több pontján kihelyezett oltási pontok várják az ebtartókat és kutyáikat. A veszettség elleni védőoltást minden évben kötelező beadni. A vakcina csak mikrochippel ellátott állatoknak adható be, de sok esetben a helyszínen végzik el ennek pótlását is. Aki május végéig nem tesz eleget kötelezettségének, az szabálysértést követ el.

A város tizenöt különböző pontján van lehetőség ezen a héten az ebek oltására. A statisztikai számadatok azt mutatják, hogy évről-évre kevesebben jelennek meg az oltási pontokon, ez pedig csak némileg magyarázható a kutyák számának csökkenésével. Az állatorvos azt mondja, hogy a felelős állattartáshoz hozzátartozik a kötelező, veszettség elleni oltás beadatása.

„Ez kötelező, három hónapos kor fölött. A veszettség nem játék, halálos betegség. Ha már a tünetek jelentkeznek bármilyen élőlénynél, akkor már beavatkozni késő, csak megelőzni lehet. Ha kutyaharapás történik, lényeg az, hogy az állat be legyen oltva, akkor már a fertőzésveszély kisebb” - mondta dr. Elek Vilmos, állatorvos.

Beoltani csak a regisztrált mikrochippel ellátott kutyákat lehet, a chip beültetése pedig 2013. január elsejétől kötelező. Szükség esetén a helyszínen van lehetőség ennek pótlására. Volt olyan tulajdonos, aki azért is érzi szükségét a vakcina beadatásának, mert tudja, hogy hamis a kutyája.

„Megharaphat akárkit, és ha veszettség ellen megkapja az oltást, akkor így nem lesz semmi probléma. Féreghajtó is kell, az is nagyon fontos” - nyilatkozta Horváth Antal.

Egy másik kutyatulajdonos azt is elmondta, hogy neki több állata van, de így érzi biztonságban magát és jószágait.

„A veszettség miatt jobb, ha be van oltva. Nem járnak ki, mert be van kerítve az udvar, de ha valami betévedne és elkapná, ezért is be kell oltatni” - fogalmazott Fónagy József.

A héten még három nap áll rendelkezésükre azoknak a kutyatulajdonosoknak, akik igénylik az oltást, a mikrochip behelyezést vagy az oltási könyv pótlását. Az oltási pontok helye és ideje megtalálható a város honlapjára feltöltött, valamint a közterületekre kiragasztott eboltási hirdetményeken.


438_0_t 438_1_t 438_2_t 438_3_t
438_4_t 438_5_t 438_6_t
Vissza