Rászoruló családok (képgalériával)2017. március 3. (péntek) 19:00 - Városnews/5436_0_300.jpgA Családsegítő Szolgálat munkáját követte nyomon Janiczak Dávid csütörtökön. A polgármester egy napon keresztül szemlélte meg a munkatársak tevékenységét, és rászoruló családokat is meglátogatott. A bejárás alkalmával kísérőivel betekintést nyert a hátrányos helyzetű emberek életébe, megismerhette életkörülményeiket. A nagycsaládosok tartós élelmiszereket is kaptak a szolgálat szociális dolgozóitól.

Janiczak Dávid egy egész napot töltött el a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársaival. A polgármester szerette volna jobban megismerni az intézmény működését és munkáját. Az egyeztetés reggel nyolc órakor kezdődött, amelyen megbeszélték az aktuális teendőket, és szó esett azokról a családokról is, amelyeket személyesen kerestek fel otthonaikban. A terepre három szakemberrel együtt érkezett a városvezető, családlátogatás céljából

„A Család-és Gyermekjóléti Központ nyilvántartásában lévő problémás családokat, illetve veszélyeztetett gyermekek családjait keressük fel. Gyámhivatali megkeresésekre megyünk ki, ahol környezeti tanulmányt kell készítenünk, illetve a klasszikus családgondozói tevékenységet együtt végezzük el” - nyilatkozta Mészáros-Bányai Zsuzsanna, a Család-és Gyermekjóléti Központ szakmai intézményvezetője.

Első útjuk Kőaljára vezetett. Egy helyi családot látogattak meg, ahol korábban megélhetési problémák voltak, de a szakemberek tanácsai által már változtak az életkörülményeik. Felkeresték a táblai Apáczai Csere János Általános Iskolát is, ahol Szabó Józsefnével az intézmény igazgatójával egyeztettek a környezetükben tapasztalt problémákról, és az iskolai hiányzásokról. Majd közösen egy osztályhoz is bementek, ahol a polgármester a kamaszok figyelmét hívta fel a tanulás fontosságára. Kimentek Hétes-telepre is, ahol újból szembesültek a szemetes környezettel annak ellenére hogy az ott élők kaptak szemeteseket a tavalyi évben, és esettanulmányt is végeztek egy nagycsaládnál. Ezek szúrópróbaszerűen történtek. Volt olyan lakóház ahova csak a szakemberek mehettek be, de többen felvállalva körülményeiket, készségesen beengedték a polgármestert is az otthonaikba. A látogatások alkalmával a Család-és Gyermekjóléti Központ munkatársai nem érkeztek üres kézzel. A nehéz sorsú emberek tartós élelmiszereket és tisztítószereket is vehettek át Janiczak Dávidtól.

„Jól láthatjuk azt, hogy a Gyermekjóléti Szolgálat és a Családsegítő Szolgálat is szélmalomharcot vív. Megtesznek mindent, kisebb eredményeket elérnek, hiszen mindig vannak olyan családok, akiknél szemmel látható amit elértek. Úgy gondolom, hogy összességében a városban és az országban is hatványozódnak ezek az esetek. Végső megoldást nem jelent az ő munkájuk, hanem tüneti kezelés, amit maximálisan végeznek erőn felül” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

A terepmunka után a szakemberek a polgármesterrel együtt megismerték a Lehel vezér úti irodában folyó munkát is. Itt tizenhat település hátrányos helyzetű családjainak  hatósági ügyeivel foglalkoznak a dolgozók, beleértve Borsodnádasdot és Arlót is. A terepmunka során személyesen tapasztalta meg Ózd város vezetője azokat a körülményeket, amelyben a többgyermekesek élnek és azt az áldozatos és emberpróbáló munkát, amelyet a Családsegítő Szolgálat munkatársai folytatnak értük nap mint nap.


436_0_t 436_1_t 436_2_t 436_3_t
436_4_t 436_5_t 436_6_t 436_7_t
436_8_t 436_9_t 436_10_t 436_11_t
436_12_t 436_13_t 436_14_t
Vissza