Nyugi ovi (képgalériával)2017. március 3. (péntek) 19:00 - Városnews/5434_0_300.jpgMintaprogram segíti a kisgyerekek nevelését a Virág úti óvodában. Az intézmény országosan is egyike annak a 15 óvodának, amelyben alkalmazzák a „Nyugi ovi” elnevezésű módszert. A projekt a kora gyermekkori megfélemlítés megelőzésére irányul, és immár 2 éve nagy sikerrel működik Táblában is.

Egy óvoda nyugodt, biztonságos hely a kisgyermekek számára. Különösen igaz ez akkor, ha az intézmény hivatalosan is viseli a „Nyugi ovi” elnevezést. A Virág úti intézményt egy országos kutatás résztvevőjeként választották ki, így lett egyike azoknak az óvodáknak, ahol kísérleti jelleggel bevezethették a kidolgozott módszert, amelynek központi eleme a konfliktusmentességre való törekvés. A program elsősorban az óvodás korúakra fókuszál, de az iskolai agresszió megelőzését is szolgálja.

„Mi ezt az ismeretet második éve alkalmazzuk itt az óvodában, minden csoportban. Tavaly a nagyokkal végeztük, most pedig a kiscsoportba is bevezettük. Nagyon jónak tartjuk, óvodában teljes mértékben alkalmazható program a szülők, a dolgozók és a gyerekek megelégedésére szolgál, és használatra javaslom minden óvodának” - mondta Földessy Andrea, tagóvoda vezető.

Az óvoda minden dolgozója részt vett egy érzékenyítő tréningen, majd a szülők körében végeztek egy kérdőíves felmérést, és tájékoztatták őket a projekt legfontosabb elemeiről. A projekt lényeges részét képezi az úgynevezett tematikus hét, amit az óvoda mindhárom csoportjában alkalmaznak. Az elmúlt 5 napban egymásra épülő jelleggel történtek a játékos foglalkozások. A befogadás, az érzelemkezelés, a bántalmazás és a védelem témáját dolgozták fel közösen.

„A tavalyi nagycsoportosok visszajelzései alapján pozitív a tapasztalatunk. Az iskolában nagyon aranyosak, szépen viselkednek, nincs verekedés, nincs kiközösítés. Ezért is gondoljuk úgy, hogy ez a program tovább vihető, tehát ezért is fontos, hogy már kiscsoportban  elkezdjük az érzékenyítést ebben a témában” - fogalmazott Kuna Márkné Frank Ildikó, óvodapedagógus.

Az óvodások a tematikus hét összefoglalásaként betartandó csoportszabályokat állítottak fel. Ennek megpecsételést kezük lenyomatával fejezték ki, a végeredmény pedig felkerült a falra is. A program összegzéseként így lesznek a betartandó szabályokból követési normák már a legkisebb kortól kezdődően.


434_0_t 434_1_t 434_2_t 434_3_t
434_4_t 434_5_t 434_6_t 434_7_t
434_8_t 434_9_t
Vissza