Vitás kérdés (képgalériával)2017. március 2. (csütörtök) 19:00 - Városnews/5431_0_300.jpgAz Ózdi Ipari Park ügyvezetője eladná, a város viszont nem vevő. Továbbra is itt tart Ózdon a Rom-színpad ügye. A Kultúrgyár vezető tervezője megmentené, Ózd korábbi polgármestere pedig azt mondja, hogy a téma már rég nem lenne napirenden, ha megépült volna a világsátor. Az indulatoktól és heves vitáktól sem mentes Asszó című műsor ma esti vendégei Földi Jenő, Farkas Péter Barnabás, Csontos Györgyi és Fürjes Pál lesznek.

„Mi lesz veled Rom-Színpad?” Ezt a kérdést boncolgatja ma este az Ózdi Városi Televízió főszerkesztője, városunk alpolgármesterével, a Kultúrgyár tervezőjével, a tulajdonossal és Ózd korábbi polgármesterével az Asszóban. Az Ipari Park területén álló egykori acélműcsarnok ügye már nem ismeretlen senki számára és mindenkit érdekel, így egy asztalhoz ültek a téma meghatározó szereplői. A több, mint egy órás műsor indulatoktól sem volt mentes. Városunk korábbi polgármestere szerint Ózd Kultúrgyár koncepciójába tökéletesen illeszkedett volna a világsátorként elhíresült beruházás is, amely érintette volna a szóban forgó területet.

„Kár, hogy nincs itt polgármester úr, mert neki el tudtam volna mondani, hogy ez azóta egy nem lévő probléma lenne, hogyha akkor politikai célokból nem kevert volna bele, etnikai gyűlöletre hajazó népszavazási kezdeményezést. Azóta már itt régen egy rendezett környezet lenne, egy megmentett ipari örökségi terület” - mondta Fürjes Pál, önkormányzati képviselő.

A város jelenlegi alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy az örökség részét hiányosságok képezik, amelyeket már korábban kellett volna rendezni, ilyen például a tulajdonviszony kérdése is.

„Az előző városvezetés olyan szerencsés helyzetben volt, ahol mind a polgármester, mind a városvezetés, mind az országgyűlési képviselő a kormánnyal azonos színekben regnált, tehát sokkal több lehetőség adódott, mint most jelen esetben, ahol ellenzéki városvezetésként próbáljuk Ózd érdekeit szem előtt tartani” - fogalmazott Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

Földi Jenő arról számolt be, hogy ők mindig nyitottak voltak azokra a megoldásokra, ami a város érdekeit szolgálja, viszont az Ózdi Ipari Park árbevételének jelentős részét helyi adókra költi, és ezen kívül is számos költség merül fel ezzel kapcsolatban, amit csak úgy tud kitermelni, ha valamit értékesít.

„Én akkor ajánlottam fel egy évvel ezelőtt a város önkormányzatának, amikor a vas ára a legalacsonyabb volt. Harmincnyolc, negyvenkét forint között mozgott. Nekik nem kellett. Most már hatvan forint a vas ára és lesz még ez nyolcvan és kilencven is. És ha felteszik nekem a kérdést, hogy ezt miért szorgalmaztam, hát azért mert nem tudom, hogy mikor lesz kilencven forint” - mondta az Ózdi Ipari Park Kft. ügyvezetője, Földi Jenő.

A Kultúrgyár vezető tervezője pedig kifejtette, hogy erről a kérdésről nem lehet csupán szakmai oldalról nyilatkozni, ezt csak városépítészeti, kulturális és társadalmi összefüggésben lehet kezelni.

„Szakmai városépítész oldalról azzal kezdeném, hogy ez az objektum egy olyan területen helyezkedik el, amit a kétezres évek közepén a törzsgyárral, és a körülötte lévő kolóniákkal együtt műemlék jelentőségű területnek nyilvánítottak. Ez egy fontos dolog, ez egy törvényben leírt ügy, a nyílt levél erről is szól, hogy ez mit jelent” - fogalmazott Csontos Györgyi, építész, a Kultúrgyár vezető tervezője.

Hozzátette azt is, hogy az nem eldöntendő dolog, hogy egy törvényben leírt országos szintű örökségről hogyan is kell gondolkodni. További részletek ma este 19 óra 20 perctől az Ózdi Városi Televízió műsorán.


431_0_t 431_1_t 431_2_t 431_3_t
431_4_t 431_5_t 431_6_t 431_7_t
Vissza