Kisebb súrlódás (képgalériával)2017. március 2. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/5430_0_300.jpgSzakmai bemutatón vehettek részt az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolájának tanulói. A diákok ezúttal a kenőolajok szerepéről és a súrlódás csökkentésről hallgathattak meg előadást tanműhelyükben. A vendég szakemberek mindezek mellett egy újonnan kidolgozott, a gépek hatékonyságát növelő termékkel is megismertették az érdeklődőket.

A köznyelvben még ma is „MTH”-ként emlegetett oktatási intézményben hagyománynak számít, hogy a szakképzésben részt vevő tanuló különböző szakmai bemutatókon vesznek részt. Ezeken egyrészt bővíthetik tudásukat, másrészt olyan módszerekkel, technológiákkal és termékekkel ismerkedhetnek meg, amelyek formabontónak számítanak a piacon. A forgácsolást tanuló diákok figyelme ezúttal a kenőolajok szerepére és fontosságára irányult rá.

„A kenőanyag piacon mindig nagyon nagy verseny van, rengeteg szereplővel. Különböző országból, számtalan gyártótól érkeznek be hazánkban anyagok és termékek. Amit mi az utóbbi időben észrevettünk trendként az az, hogy a piac elmozdult a minőségi anyagok felé” - mondta László Márk, az ECO Dynamic Kft. ügyvezetője.

A borsodnádasdi telephelyű cég vezetői látványos bemutatóval színesítették előadásukat. Ennek keretében Farkas János egy olyan új termékkel is megismertette a diákokat és a szakmai programra ellátogató vállalkozókat, amely jelentősen növelni tudja a gépek működésének hatékonyságát.

„Amikor nem az olajnak a minőségét javítjuk, hanem egy olyan anyagot viszünk be az olaj által a kenési helyre, ami beépül a fémbe és ott egy olyan réteget hoz létre, mint az embereknél a porc. Ez a réteg egy 2-3 mikrométer mélységben kondicionálja a súrlódó felületet, amire nagyon jól tapad a kenőanyag, így tovább tud működni a súrlódó alkatrész” - fogalmazott Farkas János, tanácsadó.

A szakemberek szerint a jó kenőanyag használata mindenféle ipari felhasználásnál fontos szempont kell, hogy legyen. A gépi alkatrészek súrlódásának csökkentése ugyanis nagy mértékben befolyásolhatja az üzemi fenntartási költségeket és az egyéb olyan karbantartási feladatokat, amelyek akár hosszabb leállást is előidézhetnek.


430_0_t 430_1_t 430_2_t 430_3_t
430_4_t 430_5_t 430_6_t
Vissza