Lelki megtisztulás (képgalériával)2017. március 1. (szerda) 19:00 - Egyháznews/5426_0_300.jpgMegkezdődött a negyvennapos böjt. A test mulandóságára és a lélek öröklétére emlékeztek a SZIKSZI-s diákok az Ív úti római katolikus templomban. A keresztény ünnepkörben a farsang utáni első napon kezdődik meg a böjti időszak. A misén az iskolalelkész beszélt a fiatalok gondjairól, majd hamuval keresztet rajzolt a diákok homlokára, ezzel jelképezve az elmúlást.

Közös imádsággal kezdődött meg a Szentmise az Ív úti római katolikus templomban, amelyen a SZIKSZI-s diákok vettek részt. Hamvazószerda idén március elsejére esett, ezzel a nappal kezdődik meg a negyvennapos böjt, melynek során a keresztények húsvétra, azaz Jézus Krisztus föltámadásának ünnepére készülnek. A nagyböjti időszak liturgikus színe a lila, amely a bűnbánatot jelképezi. Szőke Gábor iskolalelkész a misén elmondta, hogy ez a lelki szabadságharcnak az ideje.

„Hamvazószerdán, a mai napon elkezdtük a negyvennapos előkészületünket a legnagyobb ünnepünkre Krisztus halálnak és feltámadásának az ünneplésére, hogy tiszta lélekkel tudjunk a madzagjainktól szabadulni, amelyek megkötöznek, meggátolnak minket abban, hogy szabadok legyünk. Ezeket próbáljuk elvagdosni ezalatt a negyven nap alatt” - fogalmazott Szőke Gábor, iskolalelkész.

A Szentmisén az is elhangzott, hogy a nagyböjt lényege a lemondás mellett, a lélek megerősítése és az Istenhez vezető út megtalálása. Az iskolalelkész a tanulókon keresztül szemléltette a szabadságot, amellyel azt szerette volna bemutatni, hogy milyen az, amikor a saját életünket nem mi, hanem mások irányítják. A Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója elmondta, hogy a jelenlévő fiatalok még csak ismerkednek a böjt fogalmával, de reméli, hogy megérinti a gyerekeket ez a negyvennapos időszak.

„Ez az alkalom a gyerekeket figyelmezteti nagyböjt kezdetére. Felhívja a társaik figyelmét, hiszen nemcsak a hittanos gyerekek, hanem az iskolánk képviseletében az osztályok jelenlétében lévő gyerekek tovább viszik, hírül adják, hogy mi történt itt, milyen tanácsokat adott az iskolalelkész, és hogy mi vár ránk a negyven nap alatt” - mondta dr. Benkőné Fehér Éva, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója.

Az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez később az egyházi szertartás része lett. Nagyböjt idején az elmúlásra emlékezünk, de Szőke Gábor atya szerint ne csak a lemondás jusson eszünkbe, hanem a lelki feltöltődés is. A szertartás végén a diákok homlokára hamuval keresztet rajzoltak, amely a bűntudatot és a bűnbánatot jelképezte.


426_0_t 426_1_t 426_2_t 426_3_t
426_4_t 426_5_t 426_6_t 426_7_t
426_8_t 426_9_t 426_10_t 426_11_t
Vissza