Szaporodási időszak (képgalériával)2017. február 24. (péntek) 19:00 - Híreknews/5409_0_300.jpgMegkezdődött a párzási, és ezzel együtt a tavaszi ivartalanítások időszaka is az állatoknál. A szakemberek arra hívják fel ilyenkor az gazdik figyelmét, hogy ivartalanítsák kedvencüket, hogy ne növekedjen a kóborló négylábúak száma. A beavatkozás rutin műtétnek számít, a felépülés pedig csak néhány napig tart. Az operációnak káros következményei nincsenek, ezáltal nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabb válnak a házi kedvencek.

A házi kedvencek számára a tavasz egyet jelent a szaporodási időszakkal. Az állattartók felelősségén múlik elsősorban, hogy a kóbor állatok száma ne növekedjen. Az ivarzási periódus alatt fokozott óvatossággal sétáltassuk kedvencünket, és a tüzelés ideje alatt zárjuk el az ellentétes nemű állatokat egymástól. A párzás megakadályozására alkalmazható fogamzásgátló tabletta, amely csak ideiglenesen hat, vagy az ivartalanítás, amely nemcsak az állat számára lehet jótékony hatással, hanem a környezetében élőkére is. Hazánkban a rutinműtétnek számító beavatkozás, még mindig nem terjedt el igazán.

„Azok az állatok, akik frusztráltak, akik nem lakásban tartottak, ezeknél gyakori az agresszivitás. Vagy jelentősen csökken, vagy meg is szűnik az az inger, ami miatt szökik vagy elkóborol a cica. Ami azért is fontos, hogy nem kerül sok nem kívánt jövevény az utcára, mert a fertőző betegségeknek a terjedése minél kisebb egy populáció, annál kevésbé találkoznak az állatok, és annál kevésbé valószínű, hogy egymástól fertőző betegséget kapnak el” - mondta dr. Ádám Antal, magán-állatorvos.

A beavatkozás a hat hónapnál idősebb jószágoknál végezhető el. Az operáció előtti 12 órában már nem ehet a kis kedvenc, mivel altatásban történik a műtét. A felépülés mindössze pár napot vesz igénybe. A szakember szerint több állattartó fél a beavatkozástól amiatt, hogy hízékonyabb lesz a cica, illetve megváltozik a személyisége. Az esetek többségében nagy átalakulás nem történik, nyugodtabb és kiegyensúlyozottabbá válik a háziállat. A következő párzási ciklus már nem érinti a macskát vagy kutyát.

„Másik kettő is ki van ivartalanítva, és eleve ezért is, mert több cicánk is van, és nem szeretnénk még többet. Így tovább élnek, nem kóborolnak el otthonról, amikor van a bagzási időszak, ilyenkor otthon van és nyugodtan vagyunk” - nyilatkozta Nyírő Zsuzsa.

Dr. Ádám Antal azt is elmondta, hogy ebben az időszakban arra szeretnék ösztönözni az állatbarátokat, hogy végeztessék el az ivartalanítást, hiszen ezzel több betegség is megelőzhető, és az állatok túlszaporodását csak így lehet hosszútávon megelőzni.


409_0_t 409_1_t 409_2_t 409_3_t
409_4_t 409_5_t
Vissza