Egészséges életmód (képgalériával)2017. február 24. (péntek) 19:00 - Egészségnews/5408_0_300.jpgÚj szolgáltatást vehetnek igénybe a túlsúllyal és egészségügyi problémákkal küzdő lakosok. A Civil Ház alagsorában egy olyan cardio-termet alakítottak ki, ami kifejezetten őket célozza meg. A Mozgás az Életért Civil Társaság által indított kezdeményezés célja az, hogy lehetőséget nyújtsanak azoknak az embereknek is a sportolásra, akik koruknál vagy betegségüknél fogva csak mértékletesen tehetik ezt meg.

A február elején megnyílt cardio teremben nem az alak a fontos, hanem az egészség. Ezt hirdeti a falra kihelyezett jelmondat is. A hiánypótló jellegű szolgáltatás egyelőre még nincs benne a helyi köztudatban, de hétről hétre többen keresik fel, hogy éljenek a lehetőséggel. Olyanok jönnek, akik túlsúllyal vagy egyéb egészségügyi problémával küzdenek, és szégyenérzet nélkül, hasonló társaikkal együtt szeretnének kicsit megmozgatni magukat.

„Pajzsmirigy problémám van, amihez nem árt a mozgás. De ez otthon nem megy úgy, és mikor megláttam a hirdetést, akkor úgy gondoltam, hogy most jött el a pillanat, ideje elkezdeni mozogni, ne csak a csak a napi rutin legyen a munkahelyen, hanem mellette valami más is. Ezért kezdtem el, az egészségem érdekében végül is” - mondta Nyilas Henrietta.

A cardio termet működtető  „Mozgás az életért” elnevezésű civil társaság egy fiatal szervezet, amelynek célja, hogy alternatívát nyújtson azoknak, akik valamilyen betegséggel küzdenek, de tenni szeretnének egészségükért. A kezdeményezés elindítói kihangsúlyozzák, hogy ez nem edzőterem, inkább egy családias helyszín a mozogni vágyók számára. A klubtagok havi tagsági díj ellenében javíthatják, és karban tarthatják egészségi állapotukat. Cardio twister, szobakerékpár, elliptikus tréner, futópad, gerincnyújtásra alkalmas denevérpad, valamint mozgásterápiás készülék áll ehhez a rendelkezésükre.

„Az ötlet onnan jött, hogy mi túlsúlyosak vagyunk a párommal és keveset mozgunk a munkánkból kifolyólag. Jártunk mi is edzőterembe, de azt vettük észre, hogy megnéznek bennünket azok a fiatalok, akik gyúrni mennek, illetve kondizni. Mivel már volt sok gépünk, de otthon nem tudtuk használni ezeket, arra gondoltunk, hogy csináljunk egy olyan klubot, ahová azok járhatnak, akik szégyellik, hogy van egy kis túlsúlyuk, hogy nehezebben mozognak” - fogalmazott Acsai Szűcs Gabriella, a Mozgás az Életért Civil Társaság alapító tagja.

Az idejárók nemcsak mozoghatnak, hanem életmód újságokat is olvashatnak, sőt reform és diétás recepteket is cserélhetnek egymással. A Mozgás az Életért Civil Társaság a kezdeti igényfelmérések után további fejlesztéseket is szeretne megvalósítani a cardio teremben. Terveik között szerepel további gépek beszerzése, és az is, hogy később egyesületi formában esetleg egészségügyi témájú előadásokat is szervezzenek a mozogni vágyó klubtagoknak.


408_0_t 408_1_t 408_2_t 408_3_t
408_4_t
Vissza