Egészségügyi helyzet (képgalériával)2017. február 23. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/5404_0_300.jpgAz egészségügyi ápolói szakmát sújtó utánpótláshiánnyal, és a megváltozott kompetenciák következményével küzd az Ózdi Almási Balogh Pál Kórház. Jelen pillanatban ugyan nincs ápolóhiány az intézményben, de ha egy kicsit előretekintünk a jövő távlatába, már korántsem ilyen örömteli a helyzet. Generációváltásra, anyagi és társadalmi megbecsülésre lenne szükség a szakmában.

Ápolók nélkül nincs gyógyítás. Hiába igaz ez az állítás, ha nem elég vonzó az egészségügyi pálya. Az ózdi kórház helyzetét sújtja, hogy közel egy évtizede megszűnt a városban a gimnázium OKJ-s egészségügyi szakképzése. Csak más városban szerezhetnek ápolói képesítést a fiatalok, akik pedig elmennek, már ritkán jönnek vissza Ózdra. Jelenleg nyugdíjba vonuló ápolókat is visszafoglalkoztat a kórház. Közel húsz ilyen dolgozójuk van, de a főigazgató szerint 4-5 év múlva bizonyos szakmák terén komoly bajba kerülhet az intézmény.

„Most ebben a pillanatban nincsen ilyen téren számbeli problémánk, minőségben van inkább. Itt arra gondolok, hogy bizonyos végzettségeknek a kompetenciája megváltozott. Korábban középfokú végzettséggel lehetett bizonyos munkaköröket betölteni, most jelenleg főiskolai végzettséghez kötik. Ilyen például a szülésznő vagy CT asszisztensi, radiográfusi képzés" - mondta dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

Az ózdi kórházban 400 körül van azoknak a létszáma, akik közvetlenül a betegágy mellett dolgoznak, ehhez hozzájárul még a háttérszolgáltatási és a műszaki dolgozók létszáma. Ez folyamatosan változik, nagy a migráció, sokan elmennek és a generációváltás is nagyon szükségszerű lenne.  A sürgősségi osztály az első lépcső az intézményben, hiszen ide érkezik be a betegek kb. 80 százaléka. Az itt dolgozók napi 12 órában lelkiismeretesen végzik gyógyító, ám sok megterheléssel járó munkájukat.

„Aki az egészségügyben dolgozik, azt biztos, hogy nem a pénz motiválja. Tehát nem ez a motivációnk, nem a fizetés és nem is a hálapénz, hanem leginkább a beteg embereken való segítés. Genetikailag determinálva van bennünk a segítségnyújtás” - fogalmazott Szécsi Péterné, a Sürgősségi Betegellátó Osztály ápolási osztályvezetője.

A kórház főigazgatója elmondta, hogy gyakran irreális elvárásokkal érkeznek a betegek, nem vesznek tudomást a realitásokról, csalódottságukat a kórházi személyzetre zúdítják, és ezt hosszú távon nagyon nehéz elviselni. A tavaly elindított egészségügyi béremelési programban ígértek szerint 2019-ig összességében 65 százalékos béremeléshez jutnak az ápolók. Ez jó irány lehet ahhoz, hogy emelkedjen a szakma társadalmi és anyagi presztízse, hiszen ez pályán tarthatja a szakdolgozókat.


404_0_t 404_1_t 404_2_t 404_3_t
404_4_t 404_5_t 404_6_t 404_7_t
Vissza