Középiskolai felvételi (képgalériával)2017. február 21. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/5394_0_300.jpgSzóbeli felvételi vizsgák zajlanak a József Attila Gimnázium és Szakgimnáziumban, ahol három osztály, hatféle képzésére adhatták be jelentkezésüket a fiatalok. A meghallgatás része a komplex középfokú felvételi eljárásnak. Célja az, hogy egy elbeszélgetés keretében felmérjék a jelentkezők szóbeli készségét, tájékozottságát.

Az ország középfokú oktatási intézményeiben február 20. és március 9. között tartják a szóbeli és az alkalmassági vizsgákat. Ezek nem központiak, mindig az adott középiskolában szervezik. A József Attila Gimnázium és Szakgimnáziumba összesen 280 diák adta be a jelentkezését. Ők emelt nyelvi, biológiai, humán, műszaki-informatikai, testnevelési és katonai osztályok közül választhattak. E héttől szóbeli meghallgatáson mérettethetik meg magukat az ide jelentkező fiatalok.

„Alapvetően egy-egy ilyen szóbeli elbeszélgetés arra jó, hogy egy picit megismerkedjünk a jelentkezőkkel, hiszen előzetes információink már vannak, akik hozzánk jelentkeztek a központi felvételi vizsgát már megírták, az alapján látunk két pontszámot egy matematika és egy magyar nyelvi pontszámot, beérkeztek a jelentkezési lapok, azokon érdemjegyeket látunk, de magukat a gyerekeket még nem láttuk, most fognak eljönni” - mondta Tuza Ottó, a József Attila Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója.

A legtöbben a humán, az informatika és a biológia tagozatra jelentkeztek. Tantárgy, illetve osztályfüggő, hogy hol, milyen formában zajlik a szóbeli elbeszélgetés. Az általános kérdéseken túl szóba kerül az érdeklődési kör, a választott tagozatnak megfelelő ismeretek, az idegen nyelvre jelentkezőknél pedig a kommunikációs készséget mérik fel. Maruzsi Dániel a műszaki-informatikai képzésre adta be a jelentkezését, és nagyon jól teljesített a felvételi elbeszélgetésen.

„Azt mondták már az előző évben is ismerőseim a tavalyi felvételizők közül, hogy inkább személyes dolgokat kérdeztek, és próbáltak az anyagtól eltérő témákról beszélgetni” - nyilatkozta Maruzsi Dániel.

Eke Tímea is az informatika és reál tantárgyak iránt érdeklődik, és sokat készült az elbeszélgetésre. Leendő középiskolásként nem készül elmenni a városból, Ózdon szeretne továbbtanulni.

„Szerintem felesleges elmenni már városba középiskolákba, mert jó iskolák vannak itt Ózdon is. Teljesen mindegy hogy máshol tanulom meg a tananyagot vagy itthon, mert tanulni mindenhol kell” - fogalmazott Eke Tímea.

Az emelt testnevelés tagozatra és a katonai gimnáziumi osztályba jelentkezők fizikai felmérésre is számíthatnak. A humán osztályban szóbeli elbeszélgetést nem tartanak, ott az általános iskolai eredmények és a központi vizsga eredményét veszik figyelembe. A központi felvételi eljárás lezárás után az eredményeket rögzítik, és összeállítanak egy ideiglenes felvételi listát, ami felkerül az adott intézmények honlapjára. Minden középiskola a saját pontszámítási szabályai szerint rangsorolja a jelentkezőit. A végső eredményt az egyeztetett felvételi jegyzék alapján küldik ki a diákoknak, így április 26-án kiderül, hogy hol folytathatják szeptembertől az iskolát.


394_0_t 394_1_t 394_2_t 394_3_t
394_4_t 394_5_t 394_6_t 394_7_t
394_8_t
Vissza