Körültekintő közlekedés2017. február 16. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/5380_0_300.jpgA változékony időjárás a járművezetőktől is nagyobb odafigyelést igényel. A napokban a köd, illetve pára nehezíti a forgalomban résztvevők közlekedését. Ilyenkor nehezebb alkalmazkodni az időjárás körülményeihez, de odafigyeléssel, és a sebesség mérséklésével a legtöbb baleset elkerülhető lenne.

Az elmúlt napokban változékony volt az időjárás térségünkben. Ez nemcsak az emberi szervezetre gyakorol hatást, hanem az útviszonyokra is. A ma reggeli órákban köd csökkentette a látástávolságot a járművezetőknél. A borongós tájakon a ködszitálás teheti nedvessé az aszfaltot. A szakoktató szerint is a vezetők nehezebben tudnak alkalmazkodni az időjárás viszontagságaihoz, pedig az évszaknak megfelelő vezetés nemcsak a havas, jeges utakon való közlekedésre vonatkozik. A csúszós úton érdemes úgy vezetni, hogy legyen az autósnak erőtartaléka, és kerülje a hirtelen kormánymozdulatokat, illetve a gyors fékezést.

„A ködös időben mindenféleképpen a látásviszonyok jelentős csökkenésére kell számítani, nappal is rendkívül kellemetlen, de sötétedés utána még rosszabbá válik a helyzet. A nedves út elnyeli a fény jelentős részét, és a ködlámpával való közlekedésnek is megvannak azok a szabályai, amiket sokan nem ismernek vagy nem tartanak be” - nyilatkozta Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

A szakember elmondása szerint fontos, hogy a gépjárművezető a ködös-csúszós időben induljon el időben, tartsa szem előtt a követési távolságot, és kerülje az előzést.  Az autósok többsége figyelembe veszi az időjárás előrejelzést, hiszen többen napi rendszerességgel, hosszabb távokat tesznek meg.

„Nagyon óvatosan, nagyon lassan. Este tizenegy órakor értünk haza, Egerbe dolgozok, végig köd volt, csak nagyon lassan, és nagy odafigyeléssel vezetek” - mondta Progh Gyula.

A közlekedést nemcsak az útviszonyok gyakori változása nehezíti ezekben a napokban, hanem az időnként megerősödő köd is. Az első ködlámpát helyzetjelzővel vagy tompított fényszóróval együtt használhatjuk, de csak akkor, ha anélkül csak egészen lassan tudnánk haladni. A hátsó ködlámpa indokolatlan használat esetén viszont vakíthatja a mögöttünk érkezőt.

Vissza