Kazánrendelet (képgalériával)2017. február 15. (szerda) 19:00 - Híreknews/5375_0_300.jpgFélreértésekre ad okot a tavaly életbe lépett kazánrendelet. Energiatakarékossági szempontokból az uniós szabályozásban előírt 86 százalékos szezonális hatásfokot el nem érő készülékek már nem kerülhetnek forgalomba, ezeket nem lehet felszerelni és beüzemelni sem. A követelményeknek elvileg csak a kondenzációs készülékek felelnek meg, de gyakorlatilag lehetőség van másfajta megoldásra is. Az engedélyeztetés viszont minden esetben kötött.

A kazánrendelet értelmében 2016 júliusától kizárólag kondenzációs készülékek szerelhetők fel, a régi típusú turbó kazánoktól pedig búcsút kell venni. A jelenleg használatban lévő kazánok 3 csoportba sorolhatók. Ezek a kéményesek, turbósak és kondenzációs készülékek. Az egyik helyi épületgépész kivitelező cég és gázszerviz vezetője elmondta, hogy a kazánrendelet bevezetését követően néhány kazángyártó áthidaló megoldást talált arra, hogy a régi turbós kazánok cseréjét olcsóbban tudják megoldani a tulajdonosok. Minőségibb és energetikailag hatékonyabb változtatás után olyan készülékeket alkottak, amelyek ezáltal éppen megfelelnek a szigorúbb szabályozásnak.

„Aki turbós készülékkel rendelkezik, de szeretné azt lecserélni, és esetleg olyan társasházban vagy magánházban lakik, ahol egy drága, műszakilag nehezen cserélhető füstgázelvezetés, vagyis turbó cső van beépítve, annak jöhet szóba most az új típusú turbós készülék, amely lehetővé teszi azt, hogy a régi füstgázelvezetés megmaradjon, és erre az új rendelet szerint is turbós készüléket fel lehet szerelni, nem muszáj kondenzációsra cserélni, mert a kondenzációs készüléknek másfajta füstgázelvezetés szükséges” - mondta Csák Csaba, gázszerelő, műszaki-biztonsági felülvizsgáló.

A Virág úti óvodában tavaly év végén szerelték be a rendeletnek megfelelő kondenzációs kazánt, ugyanis a régi berendezésük kilyukadt. A kondenzációs technológia lényege, hogy általa az eltávozó égéstermékben, füstben maradt hőenergia még egyszer kinyerhető, így kevésbé környezetszennyező füst kerül a levegőbe, és ugyanazt a hőmennyiséget kevesebb gáz felhasználásával is el lehet érni. Lényegében kevesebbet fogyaszt, kevesebb gázszámlát fizetünk, viszont nem használható ugyanaz a kéményrendszer, mint egy turbós készülék esetén.

Ha valaki készüléket szeretne cserélni, akkor nem árt több felől is tájékozódni és tervezőt keresni. Ugyanis sokszor van olyan eset, hogy a megvásárolt berendezést, nem lehet felszerelni és gondot jelenthet annak üzletbe való becserélése is.

A rendelet arra ösztönözte a lakosságot, hogy amíg lehet az olcsóbb technológiát vegye igénybe. Mivel a jogszabály továbbra is megengedi a gyűjtőkéményes társasházaknál a nyílt égésterű, hagyományos, de új hatékonysági követelményeknek megfelelő készülékek beszerelését, ezért egy-egy régi típusú még forgalomban van, a kereskedők pedig továbbra is készleten tarthatnak ilyeneket.


375_0_t 375_1_t 375_2_t
Vissza