Szerelmesek napja (képgalériával)2017. február 14. (kedd) 19:00 - Aktuálisnews/5371_0_300.jpgGazdag kínálatból választhattak a szerelmesek Valentin napján városunkban. A helyi virág és ajándékboltok felkészülten várták a vásárlókat, ilyenkor szokásos slágertermékeikkel, és egyes vendéglátóipari egységek is különleges választékkal készültek erre a napra. A szerelmesek ünnepét a fiatalabb és középkorosztály jobban számon tartja, az idősebbek közül még sokan idegenkednek az angolszász eredetű szokástól.

Különleges választékkal várták a vásárlókat az üzletek Valentin nap alkalmából. Megnőtt a kereslet a vörös rózsa, az apróbb ajándéktárgyak és az édességek iránt. A virágboltosok számára fontos ünnepnek számít ez a nap, nagy gonddal készülnek rá, hogy a vevők kedvébe járjanak. A boltba betérők tavaszi virágokat és kisebb kosárkákat is szívesen választanak ilyenkor.

„Idősebbek és fiatalabbak is megjelennek ilyenkor az üzletben. A fiatalok általában az egy szál rózsás megoldást kedvelik, az idősebbek anyagilag már többet is megengedhetnek maguknak, ők szeretnek csokrokat készíttetni vagy cserepes virágokat vesznek” - mondta Hercska Istvánné, üzletvezető.

A virágboltban ezen a napon főként férfiak fordulnak meg, hogy virággal lepjék meg szívük választottját.

„Meg kell adni a módját, hiszen ez egy szokás végül is. Szeretjük a párunkat és gondolunk rá” - nyilatkozta Rózsa Ferenc.

A vendéglátóhelyek is egyre inkább kihasználják a Valentin nap népszerűségét. Ezt tapasztalhatták meg az egyik ózdi étterembe betérők is a mai nap folyamán. Minden vendég csokiszívet kapott ajándékba, az asztalterítés is stílusos volt, a falakra pedig  Wéber Zsóka hangulathoz illő festményei kerültek. A szerelmesek ünnepén romantikus estére, különböző fantázia nevű étel és ital fogyasztásra invitálták a párokat, valamint apró üzeneteket, ajándékokat is elrejtettek számukra a szalvéták alatt.

„Minden nap fontos számunkra a kedves vendégek érdekében, de ez a mai nap most Valentin ünnepének jegyében zajlik. A vendégeink szívéhez elsősorban a gyomrán, és a látványon keresztül közelítenénk. Ebből az alkalomból az éttermünket és az egész hotelt áthangoltuk Valentin napra” - mondta Lőw Gábor, ügyvezető igazgató.

Egy évvel ezelőtt avatták fel városunkban a szerelemlakat-fát. A Valentin nap akkor is és most is jó alkalmat szolgált arra, hogy a párok elhelyezzék rajta szerelmük zálogát. A Városi Könyvtár is meglepetéssekkel készült ebből az alkalomból. Ezen a napon minden könyvtárlátogató sajátkezűleg készíthetett ajándékot, szeretetét fejezve ki ezáltal. A 40 éve házasságban élő Kovács Istvánné más formában is készült erre a napra.

„A férjem 82 éves, én a 75-öt töltöm, és úgy gondoltam, hogy elmondom neki Petőfi Szeptember végén című versét. Ez olyan korunkbelieknek való vers, a szeretetről szól. Ő pedig általában úgy szokta, hogy ha elmegy délután sétálni, akkor hoz nekem egy szál virágot” - nyilatkozta Kovács Istvánné.
 
A Valentin név magyar megfelelője a Bálint. A harmadik században élt Bálint püspök titokban eskette meg a szerelmes párokat, s talán ezért is lett halála után az ő védőszentjük.


371_0_t 371_1_t 371_2_t 371_3_t
371_4_t 371_5_t 371_6_t 371_7_t
371_8_t
Vissza