Rendhagyó tanóra (képgalériával)2017. február 10. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/5361_0_300.jpgInteraktív történelemórán vettek részt a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai. A rendhagyó tanórát az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark munkatársai tartották a fiataloknak, elsősorban a helytörténeti és honismereti ismeretanyag átadására koncentrálva, a reformkortól kezdve egészen a Rákosi-korszakig.

Az iskolaitól eltérő közegben, kicsit más aspektusból közelítve tanulták ma a történelmet a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium 11/C osztályos diákjai. Az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban tett látogatásuk célja az volt, hogy egyes történelmi korszakokon végighaladva megismerjék városunk múltját és értékeit. A múzeumi foglalkozás egyfajta kiegészítésként szolgált a középiskolai tananyaghoz.

„A foglalkozáson legfőképpen arra koncentrálunk, hogy segítsük az iskolás csoportok történelemtanulását és építsük bennük a lokálpatriotizmust. Tehát mindenféleképpen büszkék lehetnek arra a városra, ahol élnek, hiszen Ózd rengeteget adott ennek a országnak, mind a 19. mind pedig a 20. században” - mondta Kelemen Kristóf, animátor-tárlatvezető.

A reformkortól kezdődően a szabadságharc, a dualizmus, majd az első világháború és a Rákosi-korszak történelmi eseményeit érintve a diákok megismerhették, hogyan folyt Ózdon az ipari termelés az említett időszakokban, és az itt folyó munka mivel járult hozzá a történelmi események alakulásához. A foglalkozás célja az volt, hogy felkeltse az fiatalok érdeklődését a helytörténet, és a honismeret behatóbb tanulmányozása iránt.

„Számomra ez azért fontos, mert az iskolai történelemóra keretében nem kapunk ilyen betekintést az ózdi gyártörténetbe. Ezáltal sokkal többet is megtudhatunk a városunkról, például hogy mi minden történt itt régen” - nyilatkozta Szucsányi Viktória, a SZIKSZI diákja.

Az Ózdi Muzeális Gyűjteményben még új kezdeményezésnek számít a múzeumpedagógia, illetve az ilyen jellegű foglalkozások, de ettől az évtől kezdve szeretnének  nagyobb hangsúlyt fektetni rá.

„Az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark 2017-től heti rendszerességgel múzeumpedagógiai programokkal várja vendégeit. A kollégáink kidolgozott órákat készítettek elő, amelyekre mindenféle korcsoportot várunk alsó és felső tagozatosokat és középiskolásokat egyaránt. Az elérhetőségeinket keresztül szervezzük ezeket a csoportokat és szeretettel várunk mindenkit” - fogalmazott Oláh Zsolt, megbízott intézményvezető.

A diákok a múzeumi történelemóra végén megtekintették a sporttörténeti kiállítást is. Az intézmény február 17-én farsangi programra várja vendégeit, melynek keretében gyári munkások ruháiba bújhatnak az érdeklődők, és farsangi népszokásokról is hallhatnak majd előadást.


361_0_t 361_1_t 361_2_t 361_3_t
361_4_t 361_5_t 361_6_t 361_7_t
361_8_t 361_9_t 361_10_t 361_11_tVissza