Éjjel-Nappal2017. február 6. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/5346_0_300.jpgSosem látott helyeken sétálhatnak végig azok, akik ellátogatnak hétvégén az Olvasóba. A Kultúrházak Éjjel-Nappal elnevezésű országos programhoz idén már tizenkettedik alkalommal csatlakozik városunk. A két nap eseményei között gyermekrajz kiállítás, farsangi készülődés és táncház is helyet kap majd.

Február tizedikén pénteken és tizenegyedikén szombaton számos kulturális programmal csatlakozik városunk a Kultúrházak Éjjel-Nappal elnevezésű országos rendezvénysorozathoz. A Magyar Népművelők Egyesülete által meghirdetett programsorozat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet, a kultúrházakra, művelődési házakra, illetve az ott folyó tevékenységekre. Az Olvasóban már visszatérő program a „Nézzen be a kulisszák mögé” elnevezésű akció, ahol közönségtől elzárt tereket járhatnak be az érdeklődők. A különleges tárlaton nemcsak a színpad feletti zsinórpadlásra mehetnek fel a látogatók, hanem azt is megnézhetik, hogyan működik a színháztermi üvegtető.

„Mi tizedikén, pénteken kínáljuk ezt a kulissza járást, ami azt jelenti, hogy a pincétől a padlásig, a nyitható tetőnek a nyitásáig és zárásáig, minden kulissza mögé bepillanthatnak az érdeklődők. Délelőtt 10 órakor indul az első csoport, és igény szerint több csoportot is indítunk” - mondta Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója.

Pénteken fél négytől közel 60 gyermek rajzából nyílik kiállítás, az Olvasó emeleti előterében. A legkisebbeknek is készülnek meglepetéssel, hiszen az alagsorban a farsangi készülődés jegyében álarcokat készíteni és kézműveskedni is lehet. Szombaton a hagyományőrzésé lesz a főszerep. Délután kettő órától a városközponti parkolóban várnak mindenkit egy tél végi ostorcsattogtatásra. A programsorozat az Olvasó Adorján Lajos Termében zárul majd.

„Felvidéki mintára egy viseletes bált szervezünk. Olyanoknak, akik vagy szeretnek viseletben járni, vagy van olyan viseletünk, amit nagyon régóta szeretnének felvenni és még nem volt rá alkalmuk. Vagy éppen szeretik a népzenét és néptáncot, vagy éppen a táncház mozgalom indította be őket és szeretnének kipróbálni egyes táncfajtákat” - fogalmazott Ronyecz Ákos, az Ózdi Néptánc Egyesület művészeti vezetője.

A rendezvényen a talpalávalót a Garaboly Együttes szolgáltatja majd, ahol az ózdi néptáncmozgalom megsegítésére támogatói jegyek is válthatók. A rendezvényekről bővebb információk elérhetők a www.ozdolvaso.hu internetes oldalon.

Vissza