Közösségi kikapcsolódás (képgalériával)2017. február 6. (hétfő) 19:00 - Egyháznews/5345_0_300.jpgParókiai disznóvágást tartottak hétvégén a görögkatolikusok. Az egész napos program már a reggeli órákban elkezdődött a malac előkészítésével, majd a kora délután már a kész ételekből is fogyaszthattak az egyházközség tagjai. A közösségi rendezvényen fiatalok és idősek egyaránt jelen voltak, és együtt mérethették meg magukat a sportos és az elméleti vetélkedőkben is.

Első alkalommal szervezett a görögkatolikus egyházközség parókiai disznóvágást. Az ötlet kitalálója és megvalósítója Bodnár Dániel helyi parókus volt, aki már több településen részt vett ilyen közösségi programon. A rendezvényen tapasztalható volt a közösség összekovácsoló ereje, amely közelebb hozta egymáshoz a korosztályokat. A hétvégi program a kora reggeli órákban kezdődött a malac megérkezésével, majd a hentes, és a résztvevők segítségével dolgozták fel a hústermékeket, a konyhán pedig a hölgyek vették ki részüket a sütés-főzésből.

„Sok embernek az emlékeiben ott vannak a gyermekkori vagy fiatalabb kori disznóvágásoknak az emlékei. Ez mindig egy-egy családi esemény volt, hogyha a történelemben nézzük, ha egy család összegyűlt akkor egy jó hangulatú napot tudtak együtt tölteni. Kitágítottuk a családi összejövetelt, az egyházközség is egy nagy család és így mindenki megtapasztalhatja, hogy milyen együtt dolgozni és egymásért. Utána pedig elfogyasztani a munkánknak a gyümölcsét” - fogalmazott Bodnár Dániel, parókus.

A közösségi házban különféle játékos vetélkedőkbe is bekapcsolódhattak a jelenlévők. A gyerekeket kézműves foglalkozás várta, de voltak sportversenyek is, amiben tudásukat mérhették össze egymás ellen.

„Nem egy mindennapos dolog, viszont a magyar emberek kultúrájához hozzá tartozik. Ez nem egy idegen tevékenység attól függetlenül, hogy egyházi szervezés alatt folyik” - mondta Szedő Tamás.

A vetélkedők után, a programra ellátogatókat terített asztal várta, amelyre a friss húsokból elkészített ételek kerültek. Az estébe nyúló rendezvényen még lehetőség volt a sertéshez fűződően nemek közötti versengésre, majd nótázással zárult az egész napos parókiai disznóvágás.


345_0_t 345_1_t 345_2_t 345_3_t
345_4_t 345_5_t 345_6_t 345_7_t
345_8_t 345_9_t 345_10_t 345_11_t
345_12_t
Vissza