Elfogadott költségvetés (képgalériával)2017. február 2. (csütörtök) 19:00 - Önkormányzatnews/5338_0_300.jpg8 igen és 6 nem szavazattal elfogadta a város 2017. évi költségvetését Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. A városi büdzsé stabil alapokon áll, a működés biztosított, Janiczak Dávid polgármester abban bízik, hogy azokra a területekre, amelyekre most nem jutott elég forrás, ott májusban lesz lehetőség korrekcióra.

Több forráscsökkentő és kiadásnövelő tétel is szerepet játszott az idei költségvetés tervezésében. Ilyen az adóerő-képesség növekedése, amelynek következtében az előző évhez képest csökkentek a feladatalapú támogatások. A lakosságszám fogyása miatt csökkentek az egyéb működési támogatások, valamint kevesebb a helyi adóbevétel, viszont nőtt a kiadás a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum emelése miatt. A gazdasági események együttes hatása meghaladja a 629 millió forintot. Sok még a bizonytalanság, több területen is szükséges lenne a költségek növelése, amire a tavalyi pénzmaradvány elszámolásakor, májusban adódhat lehetőség.

„Több soron sikerült emelni, ilyen például a civil keret, a rendőrség támogatása, az egyházak támogatására szánt összeg, a városi rendezvénykeret és a városimázskeret. Minden esztendőben fontos az, hogy Ózd városát országosan is népszerűsítsük, a turisztikai attrakcióinkat minél többen látogassák” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Vitális István például a sportkeret emelésének szükségességét, a rendészet túlfinanszírozását is említette hozzászólásában, és kitért a meg nem valósult ígéretekre például a strand fejlesztése kapcsán. Ugyancsak erről beszélt Fürjes Pál is, aki a borturizmust, a mezőgazdaság fejlesztését, a találmányi hivatal megvalósítását, ezek hiányát is említette. Módosító javaslatot külön nem fogalmazott meg, azt mondta a korábbi évek tapasztalatai alapján nincs értelme.

„A költségvetés arra való, hogy adja meg a kereteit a pénzügyi működésnek és a város jövőjének. Ehelyett pedig egy bázisszemlélet alapú és sodródás szagú költségvetést látunk most. Ezt semmiképpen nem tudom támogatni” - fogalmazott Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Ez nem egy sikeres költségvetés, nem lesz az évtized költségvetése - mondta Kiss Sándor, aki több módosító javaslatot is felvetett. Ilyen volt például a rendőrség és a sport támogatása, a pályázatok előkészítésének finanszírozása.

„Ettől egy jobb, egy szerethetőbb költségvetést is lehetett volna készíteni. Ebben a költségvetésben nem látok olyan tételeket, mint 2010 előtt, a baloldali városvezetés által készített költségvetésekben. Például a panellakások felújítása, a belterületi utak felújítása, belvíz feladatok” - nyilatkozta Kiss Sándor, az MSZP önkormányzati képviselője.

Dr. Mészáros Miklós arról beszélt, hogy az elmúlt 2 évre fogni az elmúlt 10 év hibáit, politikai baki. Nem a város tehet arról, hogy olyan állami segítséget, ami kiemelte volna, nem kapott. Mindig, mindenki álmodott, nemcsak a mostani vezetés – fogalmazott. Véleménye szerint az állam tehet arról, hogy itt tart az idei költségvetés.

„20 éve álmodok arról, hogy Ózd város lesz, és egyre inkább csúszik le a város mivoltából, kicsit önhibánkon kívül” - fogalmazott dr. Mészáros Miklós, független önkormányzati képviselő.

A képviselő-testület másfél órás vita után, 8 igen szavazattal 6 nem ellenében, tartózkodás nélkül szavazta meg a város 2017. évi költségvetését.


338_0_t 338_1_t 338_2_t 338_3_t
338_4_t 338_5_t 338_6_t 338_7_t
338_8_t 338_9_t 338_10_t 338_11_t
338_12_t 338_13_t 338_14_t
Vissza