Négyből kettő (képgalériával)2017. február 2. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/5336_0_300.jpgJanuártól csökkentették a manőverezési feladatok számát, így könnyebben szerezhetnek jogosítványt a tanulók. Eddig kilenc parkolási és megfordulási feladatot kellett begyakorolniuk a diákoknak, amelyből a vizsgán négyet kellett végrehajtani. A Nemzeti Közlekedési Hatóság már csak kettőt ír elő a vizsgázóknak. Az intézkedéssel több ideje marad a leendő jogosítvány tulajdonosnak, hogy felismerje az átlagos forgalmi helyzeteket.

Molnár Ferenc, az egyik helyi autósiskola oktatója magyarázza tanulójának a végrehajtandó feladatot. Ez csak egy a kilenc parkolási és megfordulási lehetőségből, amelyet be kell gyakorolniuk a leendő jogosítvány tulajdonosoknak. A vizsgákon eddig négy manőverezési műveletet kértek, mostantól azonban már csak kettőt kell elvégezniük a diákoknak. Januártól ugyanis csökkentették ezek számát, így könnyebben elérhető a vezetői engedély. Már 29 óra és 580 kilométer elég ahhoz, hogy valaki megszerezze a B kategóriás jogosítványt.

„Most hallottam róla. Szerintem sokkal könnyebb lesz ilyen téren. Többet vagy forgalomban, jobban megtanulod a forgalmi részét, nemcsak a parkolást gyakorlod. Szerintem jobban tud haladni a tanuló” - mondta Barta Mária.

Négy éve szűnt meg az autós képzések végén a szokásos rutinvizsga. Azóta a tanulók csak forgalomban vizsgáznak és ott kell bemutatniuk, hogy mennyire tanultak meg például parkolni vagy szabályosan megfordulni. Korábban sokszor azzal ment el a vizsgaidő jelentős része, hogy az egyes gyakorlatok elvégzéséhez megtalálják a szükséges helyet. A helybéliek sem mindig örültek annak, hogy a vizsgázók az utcákon mutatták meg, mennyire mennek a manőverek, mert a vizsga sokszor a forgalmat is feltartotta.

„Lényegesen felgyorsult a vizsga, kevesebb időt kell keresgéléssel tölteni, viszont ezt az időt aktív gurulással kell kitölteni a vizsgázónak, tehát arra kell számítani, hogy a két feladat miatt, körülbelül nyolc-tíz perccel hosszabb lesz az az idő, amit ténylegesen forgalomban tölt” - nyilatkozta Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

A vizsga időtartama nem változott, tehát most is ötven percet kell a forgalomban eltölteni. Viszont, így több idő marad az autóvezetés egyéb fogásainak felmérésére, tehát időben és térben is több forgalmi helyzetben derülhet ki, hogy a tanuló kaphat-e jogosítványt, vagy sem.


336_0_t 336_1_t 336_2_t 336_3_t
336_4_t 336_5_t 336_6_t 336_7_t
336_8_t 336_9_t
Vissza