Gyertyaszentelő Boldogasszony (képgalériával)2017. február 2. (csütörtök) 19:00 - Egyháznews/5334_0_300.jpgGyertyaszentelést tartottak a görögkatolikus templomban. Minden év február 2-án emlékeznek meg arról, hogy Szűz Mária bemutatta gyermekét Jézust, születése után negyven nappal a jeruzsálemi templomban. A parókus megszentelte a gyertyákat, majd a szertartás végén minden résztvevő ajándékba is kapott egy-egy kézzel készült gyertyát, amelyen szentírási idézet is olvasható volt.

Közös imádsággal ünnepelték a hívek a görögkatolikus templomban Gyertyaszentelő Boldogasszony napját. A gyertya szimbóluma Jézus Krisztusnak, aki a világ világossága, aki önmagát áldozta fel értünk, hogy fényességet hozzon az emberiség életére. A gyertyaszentelés hagyománya Simeon és Anna nevéhez kötődik, hiszen ekkor találkoztak először a 40 napos Jézussal a jeruzsálemi templomban. A gyertya Jézust jelképezi, a viasz a testét, a lelkét a kanóc, a fény pedig az istenségét ábrázolja.

„Mi a negyven nap elteltével Krisztus születése után szintén találkozunk a világ világosságával. Nem csupán az ünnepbe, az evangéliumi történetben, hanem azokban a gyertyákban, amelyeket megszentelünk. Sokféle módon, sok helyen használunk egyházunk életében. Ezek a gyertyák vannak és lesznek majd az oltárainkon, ezekből fogunk adni azoknak, akik eljönnek, hogy a keresztség szentségének fölvételét kérjék egyházunktól” - fogalmazott Bodnár Dániel, parókus.
 
A hívek különleges szerepet tulajdonítanak a gyertyának. A születéstől a halálig, az élet szinte minden területén, fordulópontoknál és ünnepeinken is egyaránt jelen van a világosság szimbóluma.

Bodnár Dániel parókus megáldotta a templomban kihelyezett gyertyákat. Többen sajátjukat is megszenteltették, amelyeket aztán magukkal vihettek otthonaikba. A szertartás végén a parókus minden jelenlévőnek egy-egy szál kézművesgyertyát nyújtott át ajándékba, amelyen egy szentírási idézet volt olvasható.


334_0_t 334_1_t 334_2_t 334_3_t
334_4_t 334_5_t 334_6_t 334_7_t
334_8_t
Vissza