Drága meleg (képgalériával)2017. január 30. (hétfő) 19:00 - Híreknews/5323_0_300.jpgMegugrottak a fűtésszámlák az elmúlt hetek zord időjárása miatt. A nagy mínuszok közepette az egyik legnagyobb gond, hogy a lakások nagyobb hányada nem rendelkezik korszerű hőszigeteléssel, és emiatt azok energiatakarékossági foka sem megfelelő. Az ilyen ingatlanok esetében sokszor elszökik a drága meleg.

Az idei tél extrém hidegét nemcsak a bőrünkön, hanem a pénztárcánkon is megérezzük. Különösen akkor, ha lakásunk nem rendelkezik megfelelő hőszigeteléssel. Már az is jelentős hőveszteséget jelent, ha régi nyílászárókkal van felszerelve egy adott épület. Ha viszont egy panel lakásban ki van cserélve a nyílászáró, akkor az akár több hőfok emelkedést is jelenthet. Elsősorban a beruházás anyagi vonzata az, ami visszatartja az embereket a korszerűsítéstől.

„A régi nyílászárókat az emberek szeretnék megtartani, és az anyagi okok miatt nem szeretnék lecserélni. Inkább a felújítás vagy a redőnyfelszerelés mellett döntenek, holott egy műanyag nyílászáró ezerszer jobban zár, mint egy régi 30-40 éves nyílászáró. Hosszú távon ez a megoldás nem kifizetődő senkinek” - nyilatkozta Kovács Zsolt, az Ablak-Világ Nyílászáró Szaküzlet tulajdonosa.

Egy hőkamerás készülékkel vizsgálva jól megmutatkozik, hogy a nyílászárók rései mentén hol a legnagyobb a hőveszteség. Energiatakarékossági szempontok alapján a magyar lakások több mint fele átlagos vagy annál is rosszabb minősítésű. Amennyiben a régebbi építésű családi házak teljes homlokzatát hőszigetelik, akkor a várható fűtési megtakarítás több mint 20 százalékos is lehet. Ugyanez az arány érhető el a padlásfödém letakarásával, illetve a nyílászáró cserével együttesen. Azon hogy a falakon, a tetőn, az ablak és ajtóréseken ne elszökjön el a drága meleg sokat segíthet az Otthon Melege program is.

„Feltehetően április végére jelenik meg a kiírás. Ezt tulajdonképpen a 95 előtti épületek energetikai korszerűsítésére írják ki. Különböző mértékű támogatásról van szó. A komplex fejlesztésnél van 55 százalék, ám ha valaki csak egyféle megoldást választ, akkor 40 százalék támogatásban részesülhet. Nem egyszerű viszont amiatt, mert be kell nyújtani a pályázatot, el kell végezni a munkát, ki kell fizetni a számlákat és utólag finanszírozza az állam, amennyiben megnyerte ezt” - mondta Nyalka Antal, az Archinvest 97 Kft. ügyvezetője.

Ha javítunk lakásunk energetikai mérlegén, akkor hosszú távon pénzt spórolhatunk meg. A szakember meglátása szerint a mostani kamatfeltételek mellett a bankban a pénzünk alig 1-2 százalékot kamatozik, a fűtésmegtakarításra szánt összeggel viszont több 10 százalékot is spórolhatunk az energiaköltségen.


323_0_t 323_1_t 323_2_t 323_3_t
323_4_t
Vissza