Rossz levegő2017. január 25. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/5309_0_300.jpgMegyénkben továbbra is rossz a levegő minősége, amelyet nagy mértékben befolyásol a hideg időjárás is. Holnaptól kisebb melegedés várható, de az nem marad tartós. Körzetünkben három helyen mérik a szálló por koncentrációját, amiben nagy mértékű javulás a héten sem valószínű. A légszennyezettség az egészséges szervezetre is hatással van, de a krónikus betegségekben szenvedőket még inkább megviseli a rossz levegő.

A szálló por a legfrissebb mérések alapján meghaladja a riasztási küszöbértéket. Az ország nagyobb városaiban csökkent az autóforgalom a korlátozás miatt, és több esetben ingyenessé váltak a tömegközlekedés eszközei is. Városunkban és a környező településeken is látványos a levegő szennyezettsége. Sok esetben nemcsak a közúti forgalomban résztvevők szennyezik a levegőt, hanem a rossz tüzelési technika is okozza a levegő minőségi romlását. Erdődiné Molnár Zsófia meteorológus a jelenlegi megfigyelések alapján elmondta, ha csapadék és szél érkezne térségünk fölé, akkor a szmog kevésbé lenne jelen.

„Holnap várható átmeneti javulás a levegő minőségében. Ezt a térségünket súroló hidegfront okozza, ami megélénkíti a szelet, illetve a rossz levegő minőségét okozó hőmérsékleti rétegződés is átalakulhat. A javulás átmeneti lesz. A hétvégétől ismét anticiklon alakítja az időjárást, és ennek következtében a mostanihoz hasonló, rossz levegőminőségre kell számítani” - nyilatkozta Erdődiné Molnár Zsófia, meteorológus, Országos Meteorológiai Szolgálat.

A levegő minőségében akkor lehetne javulás, ha kimosódna a légből a szennyező anyag, amihez csapadékra lenne szükség, erre a héten nincs kilátás. Jótékony hatással lehetne még a hőmérsékleti rétegképződés, hogyha az alacsonyabb szinteken melegebb lenne. Ez a mostani nem normál elrendeződés, hanem ellentétes. A melegebb levegő felülről elzárja, és a felszínen kibocsátott szennyező anyagok azok itt maradnak a felszínközeli légrétegekben, így nem tudnak távozni. Abban az esetben ha hűvösebb levegő érkezne fölénk, mint ami a felszín közelében van, akkor az itt képződő szmog fölfelé távozna.

A légkört még a szél tudná megváltoztatni, így a szennyező anyagok könnyebben tudnának távozni térségünkből. A szervezetünkre is káros hatással van a rossz levegő. Kifejezetten veszélyes az asztmások, tüdőbetegek és szívbetegek számára, akiknek tüneteik súlyosbodhatnak, ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy keveset tartózkodjanak a szabadban. Azt is érdemes jól átgondolni, hogy mikor szellőztetünk otthonainkban, de a fűtésre is kellően oda kell figyelni.

Vissza