Téli sérülések (képgalériával)2017. január 25. (szerda) 19:00 - Egészségnews/5308_0_300.jpgAz utóbbi időszakban megnövekedett a forgalom a helyi mentőállomáson. A januári havazás miatt a szokásoshoz képest is több riasztás érkezett a diszpécserekhez. A kivonulások alkalmával legtöbb esetben könnyű sérülések, három személynél pedig égés okozta a baleseteket.

Január első felében városunkban nagy hómennyiség hullott. Az előző évekhez képest az átlagosnál több riasztás érkezett az Alkotmány úti mentőállomására is. Ennek egyik oka a rossz útkörülmények voltak. Legtöbbször eséssel járó sérülésekhez hívták a mentőket, amelyek csont, kar és váll, végtag, illetve mellkassérülések voltak. Az esetek többségében a betegek otthonról kértek segítséget, a helyszínről pedig csak csekély számú sérültet szállítottak el. Az ellátásra szorulók az Almási Balogh Pál Kórház Ambulanciájára és a Sebészeti Osztályra kerültek. Néhány komolyabb esetben pedig Miskolcra vitték a betegeket.

„Az első két hét az mozgalmas volt, összefüggött a havazással, illetve utána a jegesedéssel. A statisztikából látjuk, hogy a hónap első fele az esetek 30%-át takarja, amelyek végtagsérülések és csonttöréssel járó esetek voltak” - mondta Dovala Attila, állomásvezető, mentőtiszt.

A mentősöknek nem csak az utakon volt dolguk, több háztartási baleset is történt. Az előző időszakban a betegek egy része nyolc napon belül felépült, másik felénél pedig ennél túlnyúlt a gyógyulás idő, illetve egyes esetekben kórházi ellátásra is szükség volt.

„Egy hónappal ezelőtt elestem, eltört a vállam, és használjuk ezt a rögzítőt. Őszintén nem sokat ér, mert csúszkál. Jobb egy sállal felrögzíteni, mivel olyan rossz helyen tört, hogy nem lehetett begipszelni, se másképp rögzíteni” - nyilatkozta Kolmont Lászlóné.

A balesetek között három esetben fordult elő termikus traumával járó sérülés, ez minden személynél égés formájában jelent meg, fagyási sérülés nem történt városunkban. Több esetben ezeket a sérüléseket el lehetne kerülni, ha jobban odafigyelnénk magunkra és embertársainkra. Még napjainkban is érdemes a régi bevált módszereket alkalmazni a lefagyott útburkolatoknál. A csúszós csizmatalpra érdemes zoknit húzni, ezzel is elkerülhetjük a baleseteket.


308_0_t 308_1_t 308_2_t 308_3_t
308_4_t 308_5_t 308_6_t 308_7_t
Vissza