Adózó polgárok2017. január 25. (szerda) 19:00 - Híreknews/5307_0_300.jpgMár csak egy hétig lehet dönteni az adóbevallás formájáról. A munkavállalók január 31-ig kérhetik, hogy munkáltatójuk készítse el személyi jövedelemadó-bevallásukat. Idén először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a munkáltatóktól kapott adatok alapján minden olyan magánszemély számára adóbevallási tervezetet készít, aki nem kért munkáltatói adómegállapítást, vagy munkáltatója ezt nem vállalta.

Közel 3,8 millióan ezekben a napokban kapják kézhez a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól érkező személyi jövedelemadó-bevallás elkészítésének felhívására szóló tervezetet. Idén először készül ilyen bevallási tervezet azon magánszemélyek számára, akiknek csak egy munkáltatótól származik jövedelme, és az ezzel kapcsolatos hivatalos adatokat a NAV adatszolgáltatáson keresztül megkapta. Aki nem kap ilyen felhívást, az a NAV honlapján, SMS-ben, telefonon vagy postai úton fordulhat a hivatalhoz vagy ügyfélkapun keresztül is kitöltheti az erre vonatkozó kérelmet. Akárhogy is teszi, március 15-ig lehet kérni, hogy postázzák ki az adóbevallási javaslatot, amelynek javítására május 22-ig van lehetőség.

„Amennyiben megkapjuk a bevallás tervezetét, át kell tekintenünk a benne szereplő adatokat. Felhívom a figyelmet arra, hogy lehet olyan jövedelem, amiről a NAV nem szerzett tudomást, gondolok itt ingatlan vagy ingóság értékesítésre, esetleg osztalékra. Tehát nagyon tekintsük át azt a tervezetet, amit március 15-e után elküld nekünk a NAV és javítsuk” - mondta Nagy-Sándorné Havelant Erika, az Eréval Auditor Kft. ügyvezetője.

Az adózó magánszemélynek érdeke és kötelessége is a javítás, főként az őt megillető családi adókedvezmény érvényesítése miatt leginkább. Ebben az esetben a szülők vessék össze az adóbevallásukat, hogy mindent jól számolt-e ki a NAV. Érdemes ebben az esetben szakértőhöz fordulni, mert ennek szabályozása sokszor annyira bonyolult, hogy sok adótanácsadó sem látja át első próbálkozásra.

A tavalyi adatokat tekintve Magyarországon körülbelül 4,5 millió embernek van személyi jövedelemadó-bevallási kötelezettsége. Az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek továbbra is maguknak kell elkészíteniük bevallásukat, hiszen az ő jövedelmi adataik nem állnak teljes körűen a NAV rendelkezésre.

Elkészítik viszont a bevallást a nyugdíj mellett dolgozók számára, amennyiben a munkáltatójuk elküldi az adatszolgáltatást. Kérdéses volt, hogy az ajándékba kapott Erzsébet-utalványok után kell-e a nyugdíjasoknak adóbevallást kitölteniük. A NAV közleménye szerint nincs ilyen kötelezettségük. A magánszemélyeknek és az áfafizetésre nem kötelezett őstermelőknek viszont a május 22-i határidőt mindenféleképpen be kell tartani adóbevallásuk leadására.

Vissza