Téli betegségek (képgalériával)2017. január 17. (kedd) 19:00 - Egészségnews/5279_0_300.jpgMég nincs influenza járvány Ózdon, de megnövekedett a betegforgalom az város háziorvosi rendelőiben. Megszaporodott a meghűléses, náthás és influenzaszerű megbetegedések száma, sokan fordulnak ilyen jellegű panaszaikkal a szakemberekhez. A didergős mínuszokkal teli téli hónapok próbára teszik a legtöbb ember szervezetét.

Sok a beteg az Újváros téri rendelőben is. Az idei vírusok különböző panaszokat okoznak, gyakori a hányással, hasmenéssel, gyomorproblémákkal, és a magas lázzal, gyengeséggel, fejfájással járó megbetegedés. A idősek csakúgy mint a gyerekek mindig jobban ki vannak téve a influenzaszerű megbetegedéseknek és a meghűlés okozta ártalmaknak.

„Ez a hirtelen hideg mindenkit egy kicsit meglepett, és nem mindig öltözködünk megfelelően, könnyebb megfázni. De az igazi influenza vagyis a 40 fokos láz, izomfájdalom, levertség még Ózdon járványszerűen nem fordul elő. Egy-két eset természetesen van, várható, hogy ha ez elterjed, akkor jön a járvány. Ebben nagyon fontos a megelőzés, illetve az, hogy minél kevesebben kapják el” - nyilatkozta dr. Mészáros Miklós, háziorvos.

A váróteremben sokan várakoznak. Ha már megvan a baj, akkor az mindenképpen orvoslásra szorul, de a legtöbben ugyanilyen fontosnak tartják a megelőzést is.

„Vitaminokat szedünk, rengeteg gyümölcsöt eszünk és gyógyteákat iszunk. Ezekkel próbálunk védekezni, és persze elkerüljük azt, aki influenzás” - mondta Kiss Jánosné.

Folyamatos érkeznek a gyermekorvosi rendelőbe is szüleikkel a gyerekek. A fiataloknál ilyenkor a felső légúti hurutos megbetegedések, mint például az orrfolyás, köhögés, torokgyulladás és a nátha a leggyakoribb panasz, amelyeket gyakran láz is kísér. A gyerekek leggyakrabban az óvodai, iskolai közösségekben szedik össze betegségeket.

„Köhög, lázas. Az óvodából szóltak, hogy menjünk érte. Az édesanyja dolgozik, így most én vagyok a soros” - mondta Bellér Józsefné.

Az elmúlt hetekben a patikákban is megnőtt a betegforgalom. Sokan próbálkoznak házi gyógymódokkal, de azért a többség inkább gyógyszertárban kapható szereket vásárol a panaszok enyhítésére.

„A nagy hidegre való tekintettel az embereknek legyengül az immunrendszerük, vitaminhiányos állapot alakul ki, és ilyenkor könnyebben jönnek akár a vírusos, akár a bakteriális eredetű megbetegedések. Ilyenkor tüneti szerekkel hatékonyan gyógyíthatjuk a panaszokat, de mindenféleképpen javasoljuk a háziorvos felkeresését, aki el tudja dönteni, hogy milyen megbetegedésről van szó, hiszen másként kell a két típusú betegséget kezelni” - fogalmazott dr. Szűcs Tamás, gyógyszertár vezető.

A téli évszakban gyakrabban kell szembenézni a hideg okozta ártalmakkal, éppen ezért az immunrendszer erősítése ilyenkor még fontosabb. Megfelelő táplálkozással sok zöldség és citrusfélék fogyasztásával, valamint a friss levegőn történő testmozgással is elősegíthetjük szervezetünk ellenálló képességének fokozását.


279_0_t 279_1_t 279_2_t 279_3_t
279_4_t 279_5_t 279_6_t 279_7_t
Vissza